Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Slå trygt hovedet til julefrokosten

JULEULYKKER - Arbejdspladsen har ansvaret for dig, hvis du kommer til skade under julefrokosten. Stort set. Men før du skyller medisteren ned med 19 glas snaps og falder ud gennem vinduet, gør du klogt i at sætte dig ind i reglerne for arbejdsskader.

Udgangspunktet er, at det er en arbejdsskade, hvis du kommer galt af sted i forbindelse med jobbet. Også hvis uheldet rammer dig under julefrokosten.

Og det er også ok (fra et arbejdsskadevurderingssynspunkt), hvis du har fået noget at drikke og, for eksempel, ikke længere kan udtale ordet arbejdsskadevurderingssynspunkt uden at sløre en smule.

Hvis festen er officiel, dækker jobbet

Det fremgår, med lidt andre ord, af nyhedsbrevet Arbejdsmiljø og Samarbejde, der udsendes af Københavns Universitet.

»Hvis en ulykke med personskade under firmajulefrokosten skal regnes for en arbejdsskade, er det vigtigt, at julefrokosten er en officiel fest. Det vil sige, at arbejdsgiveren står bag invitationen og er klar over, hvad rammerne for firmajulefrokosten er,« fremgår det af nyhedsbrevet.

»Det er ikke afgørende, om arbejdsgiveren eller chefen selv er til stede, eller om ulykken sker, efter at chefen har trukket sig tilbage. Det har mindre betydning, hvor beruset man eventuelt er, ligesom det er underordnet, om festen holdes på arbejdspladsen eller i et lejet lokale ude i byen.«

Når festen er slut, er dækningen forbi

Men når festen officielt er forbi og holdet af festhærgede kollegaer tumler videre ud i natten, er det de ansattes egne ulykkesforsikringer, der skal klare de knuste briller og forvredne lemmer.

KU er et stort foretagende med en omsætning på en milliard euro, helt oppe i den liga, hvor de universiteter, vi sammenligner os med, befinder sig. Nu og da, det er klart, er der folk, der falder og slår sig på sådan et sted. Det kan ske for enhver.

I faktaboksen har vi sakset tre eksempler på julerelaterede arbejdsskader fra nyhedsbrevet. Vi håber, at de tilskadekomne fik en god jul alligevel.

Pas på jer selv. Selv om det er rart, at Arbejdsskadestyrelsen køber nye briller, hvis de nuværende bliver knust af en flagrende kollegial arm, er det endnu mere rart at holde hovedet koldt og brillerne på.

chz@adm.ku.dk

Seneste