Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Små fag overlever trods modgang

KU vil have plads til de samfundsmæssigt vigtige, men ikke ret populære fag

Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet (KU) har ligesom resten af universitetet oplevet en stigning på over 40 procent i ansøgertallene for i år. Men for nogle fag er interessen vigende.

Det er fag som eskimologi, tibetologi, latin og finsk, der stadig har ledige pladser – og med kun cirka 6-12 studerende er det nogle små årgange.

Tysk er et andet studie, som er blevet nedprioriteret som ansøgernes 1. prioritet. Studiet er fyldt – men med en del ansøgere, som havde faget som 2. eller 3. prioritet.

Problem at tysk forsvinder

Men er udviklingen ikke bare et udtryk for, at vi ikke har så meget brug for fag som tysk og latin mere?

»Den manglende interesse for tysk er et nationalt problem. Det er ikke noget nyt at sprogfagene har lave ansøgertal, men tysk er utrolig vigtigt rent samfundsmæssigt, så vi er opmærksomme på at prøve at signalere det,« siger Hanne Løngreen, prodekan for uddannelse på Det Humanistiske Fakultet.

Tysk som nøgle til kulturen

»At nedprioritere tysk vil være noget af det dummeste, vi kan gøre for vores erhvervsliv herhjemme,« erklærer Hanne Løngreen.

»At læse tysk giver et indblik i kulturen og dens værdier, og man får adgang til tyske medier. Måske kan den nye generation ikke se det, men om nogle år bliver det måske et konkurrenceparameter!«

For at ruske op i den generation, der svigter tyskfaget, arrangerer KU sammen med CBS og RUC den 23. oktober en konference med fokus på tysk sprog og kultur.

Seneste