Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Smuk særudstilling om hvaler

ANBEFALING - Vor anmelder slår et slag med halen for Botanisk Haves særudstilling.

Skeletterne er kommet ud af skabene på Statens Naturhistoriske Museum. Og hvilke skeletter!

Museet, der hører til Københavns Universitet, huser en af verdens største hvalskelet-samlinger. Normalt er de forbeholdt videnskabens mænd og kvinder, men nu er nogle af de prægtigste udstillet i Maskinhallen i Botanisk Have.

Finhvalen fra Vejle, der blev folkeeje sidste sommer, bugter sig i maskinhallens midte.

Dybhavets kolosser

Den fysisk set ret overskuelige udstilling byder på overvældende historier om hvalerne og om menneskets forhold til dem især.

Lige så længe, som optegnelser og artefakter lader os se tilbage, har mennesket været optaget af de enorme havdyr. I kunsten optræder hvalerne ofte med en aura grænsende til det mytiske – og når man har kigget dybt i kraniernes øjenhuler, forstår man helt hvorfor.

Udover skeletter, fostre og involde i sprit og filmoptagelser præsenterer to udsøgt æstetiske udtillingsvægge fotos, ældre akvareltegninger, dagbøger og litterære citater fra Biblen til Moby Dick.

Flot formidling

Kæmpekranierne fra blåhval, kaskelothval og grøndlandshval taler for sig selv, og udstillingen lader dem gøre det.

Og formidlingen i øvrigt er helt i top. Et enormt hvalhjerte i sprit præsenteres ved siden af et mandshjerte og et musehjerte. Og Søren, den søde biologistuderende, der tog imod dagens gæster, kunne tilføje, at selv om fangerne havde lovet at bringe et intakt hjerte, havde de alligevel ikke kunnet dy sig, eftersom hjertet er den mest pikante delikatesse på de kanter. Så der mangler altså godt og vel en tredjedel.

Sommerens bedste natur/kultur-oplevelse, der også gjorde stort indtryk på min treårige ledsager. Meget vellykket. Anbefales varmt.

gbg@adm.ku.dk

Seneste