Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Snyd med eksamensbevis afsløret

Ansøger bliver anmeldt for dokumentfalsk efter at have forsøgt at forfalske sine karakterer på ansøgningen

Tusindvis af håbefulde unge går i denne tid og venter spændt på brevet fra Københavns Universitetet (KU) hvor de får at vide om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse.

En enkelt kan dog se frem til at modtage en konvolut indeholdende en nyhed af den mere ubehagelige slags. Hun vil få at vide at hun er blevet anmeldt til politiet for dokumentfalsk efter at have indsendt et eksamensbevis hvor der var rettet på karaktererne med en kuglepen.

Ifølge Claus Nielsen, chefkonsulent i Studieadministrationen på KU, er det første forsøg på at snyde sig ind på KU i to år, men han havde ikke forventet at se flere tilfælde. Det er nemlig stort set umuligt at få succes med sit forehavende da alle eksamensbeviser bliver tjekket med oplysningerne i Undervisningsministeriets eksamensdatabase.

»Antallet af forsøg på snyd har været rask faldende siden 1990’erne hvor der var mellem otte og ti tilfælde årligt. Folk ved godt at de bliver snuppet, så jeg tror at det er et enkelt tilfælde hvor vedkommende har været desperat eller har nogle personlige problemer,« siger han.

Altid dumt

Claus Nielsen tilføjer at det uanset forklaringen er torskedumt at forsøge at snyde. I dette tilfælde var det dog særligt hovedløst da synderen tilmed havde søgt ind på forskellige uddannelser på Det Biovidenskabelige Fakultet (LIFE) uden adgangsbegrænsning.

Strafferammmen for dokumentfalsk er op til to års fængsel og otte år i gentagne tilfælde, men i de fleste sager med forsøg på snyd med eksamensbeviser som Claus Nielsen husker, er synderen sluppet med samfundstjeneste da de ikke har været straffet tidligere. Men det kommer til at fremgå af vedkommendes straffeattest.

Ifølge Claus Nielsen vil snyderens ansøgning om at blive optaget på KU nu blive behandlet på lige fod med alle andre ud fra de korrekte oplysninger på eksamensbeviset, så det er ikke usandsynligt at vedkommende ender med at komme ind alligevel.

»Vi dømmer ikke folk på KU. Hvis ansøgningen også blev kasseret, ville det jo være dobbelt straf,« siger han.

clba@adm.ku.dk

Seneste