Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Sofie Carsten Nielsen: Venstres udmelding er en gratis omgang valgflæsk

VALG - Det er en gratis omgang, lyder det fra minister Sofie Carsten Nielsen om det udspil, Venstre har præsenteret mandag, hvor de lægger op til at trække dele af fremdriftsreformen tilbage.

»Som jeg hører det, så lyder det, som om de bare vil sende regningen til universiteterne som en direkte faktura.«

Det er uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen ører, der lytter til Venstres udspil om at trække dele af fremdriftsreformen tilbage.

Venstre præsenterede mandag morgen et ungdomspolitisk udspil, hvori de forslår at trække nogle af reformens mest kritiserede punkter om tvangsmerit og tvangstilmelding til eksamener tilbage.

Venstre holder dog fast i målet om, at de studerende skal hurtigere igennem uddannelserne, og at universiteterne skal bøde økonomisk, hvis de ikke kommer det – men partiet vil lægge ansvaret tilbage til universiteterne og de studerende, lyder det.

Lidt galt i halsen

»Det lugter lidt af valgflæsk,« siger Sofie Carsten Nielsen og fortsætter:

»Og jeg er faktisk ikke helt sikker på præcis, hvad det er Venstre foreslår. Hvis ikke de foreslår at skære, sådan som de gjorde, da vi forhandlede det sjette SU-år, så må det jo betyde, at der er en regning, som bliver sendt til universiteterne i stedet for. Ellers løber de helt fra reformen, det har jeg ikke helt gennemskuet endnu.«

Venstres udmeldinger om at fjerne reformens dele om tvangsmerit på baggrund af sagen om Ditte Staffeldt, der fik merit for fag på teatervidenskab, da hun skiftede studie til biologi, mener ministeren er et udtryk for, at de »har fået den lidt galt i halsen«.

»Det er jo ikke rigtigt, at man skal have merit for noget, som ikke er fagligt relevant. Jeg har også bedt – blandt andre Københavns Universitet – om en redegørelse for den her teatervidenskabsbiolog, for det skal være fagligt relevant,« siger hun og fortsætter:

»Meritreglerne er ikke ændret af reformen i forhold til faglighed, og at det er studienævnet, der skal bedømme det. Så jeg er enig i, at det skal give mening, og derfor bad jeg også om en redegørelse, inden valget blev udskrevet.«

»De sparker en åben dør ind«

Generelt mener ministeren, at der er tale om »en gratis omgang« for Venstre, når de går ud og kritiserer den reform, de selv har været med til at vedtage – en reform, som ministeren understreger, ikke er fuldt implementeret endnu.

»Jeg har jo lavet en aftale med alle de videregående uddannelsesinstitutioner for et par måneder siden, hvor vi aftalte, at vi skal sætte os ned og se reformen igennem – også for uhensigtsmæssigheder. Så på den måde synes jeg egentlig, at de sparker en åben dør ind,« siger Sofie Carsten Nielsen.

lene.munk-petersen@adm.ku.dk

Seneste