Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Sparefinanslov er på plads

ØKONOMI - Universiteterne skal berede sig på at spare. Regeringen har fået flertal for sit finanslovsforslag, hvilket betyder nedskæringer på de videregående uddannelser.

Finansministeriet bekræfter over for Uniavisen, at besparelserne på forskning og udvikling bliver gennemført, sådan som Venstre-regeringen havde foreslået, før Folketinget gik i gang med at forhandle finanslov.

Det betyder blandt andet, at regeringen skærer forskningsinvesteringen ned med 1,4 milliarder kroner, fra 22 milliarder kroner i år til 20,6 milliarder i 2016.

Dertil kommer, at universiteternes budgetter bliver beskåret med to procent om året i de næste fire år.

Mange studerende vil også mærke besparelsen mere direkte, for regeringen har også fået flertal for nedskæringer på befordringsrabatten til studerende.

Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti har indgået aftale med regeringen om finansloven for 2016.

KU’s egne beregninger viser, at universitetet i de kommende år vil skulle klare sig for 300 millioner kroner mindre om året i 2017 og hele 680 millioner kroner i 2019, svarende til otte procent af universitetets indtægter.

Dertil kommer, at KU mister 70 millioner kroner om året, fordi regeringen har besluttet at annullere en gammel aftale om, at staten betalte tilskud til huslejen i de nye KUA-bygninger på Amager.

Finanslovens vedtagelse med besparelserne er ingen overraskelse. KU’s ledelse havde allerede varslet en fyringsrunde i 2016, før nedskæringerne var blevet stemt igennem.

Ifølge nyheder.ku.dk forventer KU-ledelsen at skulle nedlægge op til ‘flere hundrede stillinger’.

»Denne finanslov giver mindre uddannelse og forskning. Den vil medføre en stor afskedigelsesrunde. I sidste ende vil det påvirke Danmarks evne til at klare sig i den internationale konkurrence. Det er et totalt kursskifte i forhold til årtiers satsning på at gøre Danmark til et videnssamfund og det vil svække forsknings- og innovationsmiljøer, der har bragt os op i international topklasse,« siger rektor Ralf Hemmingsen ifølge nyheder.ku.dk.

Regeringen og dens støttepartier har også valgt at skære ned på udviklingsbistanden, mens finansloven fordeler ekstra penge til politiet og en genindført ‘BoligJobordning’, og fjerner afgifter på reklamer og giftige kvælstofilter (NOx).

Dansk Folkeparti har også fået gennemført, at Danmarks ældre i de kommende år får en ekstra såkaldt værdighedsmilliard, og at musikeren Sigurd Barrett (ifølge Politiken) får en særbevilling på tre millioner kroner fordelt på to år til et historie-projekt for børn.

chz@adm.ku.dk

Seneste