Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

Statskundskaber vinder Nobelpris i økonomi

Kvindelig professor i statskundskab vinder Nobelprisen i økonomi. Hvad er nu det for noget?

Nobelprisen i økonomi fik i går sin første kvindelige modtager.

Godt nok må Elinor Ostrom dele prisen med sin mandlige kollega Oliver E. Williamson. Og godt nok er Nobelprisen i økonomi ikke en helt rigtig Nobelpris. Til gengæld er Ostrom heller ikke økonom.

Kvinden bag prisen

Amerikanske Elinor Ostrom er professor i statskundskab ved Indiana University, USA. Hun har længe arbejdet med institutionel økonomi, og det er hendes arbejde på området gennem de seneste 30 år, der nu indbringer hende en halv Nobel.

Elinor Ostrom har udfordret tanken om, at fælles ejendom er dårligt styret og enten skal reguleres af centrale myndigheder eller privatiseres. Baseret på studier af fiskebestande, skove, søer og grundvandsbassiner drevet af foreninger, når hun frem til at resultatet ofte bliver bedre, end standardteorierne forudsiger.

Blandt andet fordi foreningerne udvikler sofistikerede mekanismer til at fremme beslutningstagen og undgå konflikter.

Den mandlige del af Nobelpris-duoen, Oliver E. Williamson, modtager sin del af prisen for sin analyse af økonomisk organisation og særligt styringen af markedsøkonomier og økonomi i regi af virksomheder og firmaer.

Ikke et ord om finanskrise

Både BBC og sidste års Nobelprisvinder Paul Krugman har noteret sig, at Nobelkomitéen i år har valgt at prioritere en modtager, der ikke har haft fingrene nede i det finansielle område og dermed har en aktie i dele af det seneste års finansielle deroute.

Det har været muligt at lave en god skilling ved at spille på de to prismodtagere. Ladbrokes.com gav inden uddelingen odds 50/1 for både Elinor Ostrom og Oliver Williamson som vindere af prisen.

Ikke en rigtig Nobel

Nobelprisen i økonomi var ikke en del af den oprindelige gruppe af priser i den svenske kemiker Alfred Nobels testamente fra 1895. De ’rigtige’ Nobelpriser fra testamentet gives i medicin, fysik, kemi, litteratur og fred.

Økonomiprisen er nyere og bærer i stedet navnet »Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap til Alfred Nobels minne«. Den blev oprettet i 1968 i forbindelse med Sveriges Riksbanks 300-årsdag.

Prisen er dog stadig ufatteligt fornem.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste