Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Stem for et grønnere universitet ved univalget

Univalg — De seneste år har den grønne omstilling fyldt meget, når studerende er gået til stemmeurnerne. Og det er det vigtigt, at det bliver ved med. Vi anbefaler en stemme på Anne Sofie Tranberg fra Studenterrådet ved valget til Københavns Universitets bestyrelse.

Gennem 2021 har ordene lydt, igen og igen med stadig større desperation: Vi bliver nødt til at fokusere på den grønne omstilling –inden det er for sent.

Årets rapport fra FN’s klimapanel har gjort det mere end tydeligt, at hvis der ikke sker markante ændringer i vores udledning af drivhusgasser inden for kort tid, bliver det stort set umuligt at leve op til Parisaftalens krav om at holde temperaturstigningen på 1,5 grader frem mod år 2100.

DEBATINDLÆG

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Vi opfordrer alle til at læse debatindlæg til ende, før de kommenterer dem på Facebook, så vi kun får konstruktive bidrag.

Det er godt, når der er uenighed, men husk at holde en god debattone.

Uniavisen forbeholder sig retten til at slette kommentarer, der overskrider vores debatregler.

Det er desværre ikke alle de folkevalgte, der tager disse dystre fremtidsudsigter lige alvorligt. Under COP26-klimatopmødet i Glasgow søgte statslederne at lave brede aftaler om at reducere udledningen af drivhusgasser, men kom hjem med kun ganske få nyttige tiltag.

Der er til gengæld én gruppe, som bliver ved med at råbe højt om klimakrisen: de studerende. I studiebyerne har de mest klimabevidste partier haft stor fremgang til kommunal- og regionsrådsvalget, og op til valget gik over 10.000 demonstranter på gaden til klimamarch.

På vej

Der er valg i disse dage på Københavns Universitet (indtil den 26. november, red.). Her har vi også, måske endda endnu større, mulighed for at gøre en forskel på det grønne område. For ligesom mange af os stemte grønt til kommunalvalget, vil en stemme på en grøn kandidat til univalget kunne mærkes i vores dagligdag på KU.

Lad os sammen stemme grønt, så vi kan få et bæredygtigt universitet.

Gennem det sidste år har den grønne dagsorden her gjort store landvindinger. KU har vedtaget en målsætning om at reducere udledningen af CO2 med 50 procent inden 2030, der er blevet oprettet en række grønne valgfag, og universitetets rejsepolitik er blevet ændret, så klima nu står som et legitimt hensyn i valget af transportmiddel.

Men vi er ikke færdige endnu. Vi mener i de grønne studenterforeninger, at Københavns Universitet har midlerne til at gå forrest i den grønne omstilling og være et forbillede for andre institutioner, der ønsker at reducere deres udledning og blive mere bæredygtige. Derfor ønsker vi at fremhæve de grønne kandidater til univalget, og fortælle hvorfor en stemme på netop dem vil være med til at gøre en forskel.

Hvad er en grøn kandidat?

Vi definerer en grøn kandidat som en kandidat, der arbejder for at opfylde de fem klimakrav, der blev formuleret af Studenterrådet i 2019: Mere klima på pensum, grøn campus, forskning med FN’s 17 verdensmål i centrum, ansvarlig rejsepolitik samt afvikling af Center for Olie og Gas.

Vi er, som sagt, allerede godt på vej med flere af disse punkter, men for at fortsætte den ambitiøse grønne linje må vi fortsat have for øje, hvor vigtigt det er at stemme efter kandidater, der netop går til valg på den grønne omstilling.

Derfor anbefaler vi en stemme på Studenterrådets spidskandidat til universitetets bestyrelse, Anne Sofie Tranberg, som fortsat ønsker at holde universitetet til ansvar for den grønne omstilling.

Lad os sammen stemme grønt, så vi kan få et bæredygtigt universitet.

Underskrivere: Alberte Nissen (SIMA), Anna Møller Jakobsen (SIMA), Halfdan Ekins (SIMA), Signe Berg (Casus Clima), Rikke Møller (IMCC Earth), Eskil N. Fundal (Den Grønne Studenterbevægelse)

Seneste