Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Stem! I år handler universitetsvalget om politik

DEBAT / UNIVERSITETSVALG 1 - Studenterdemokratiet på Københavns Universitet har længe været i krise. Valgdeltagelsen har været katastrofalt lav og endda faldende – i 2008 var den helt nede på 12 procent.

Samtidig er de fleste stemmer blevet opslugt af et stort ’studenterråd’, paraplyorganisationen for de apolitiske fagråd, hvilket skyldes, at de fleste studerende har stemt efter fag i stedet for holdninger.

Fagrådenes stemmer er så blevet puljet gennem valg- og listeforbund og endt på de to personer, som eliten i Studenterrådet ønsker indvalgt. Det har for den enkelte været fuldstændig umuligt at gennemskue, hvor ens stemme endte, når først krydset var sat.

Denne ordning er så udemokratisk, at man godt forstår, at 88 procent af de studerende ikke gider stemme.

Lav valgdeltagelse skyldes som regel tre ting: For det første at man ikke føler, at ens interesser kan blive repræsenteret. For det andet at der ikke er meget indflydelse at hente for dem, der bliver valgt. Og for det tredje at det er svært at gennemskue, hvad ens stemme går til.

På alle tre områder har det stået skidt til på KU – primært på grund af Studenterrådets mange skyggelister og listeforbund.

I år kan man dog håbe på et anderledes valg. Hvor det de forrige år kun er Frit Forum, der har udfordret Studenterrådets monopol, er paletten anderledes bred i år, hvor også De Konservative Studerende og De Liberale Studerende stiller op.

Der er altså et reelt valg – mellem højre og venstre, egoisme og fællesskab. Selvom vi i Frit Forum politisk er meget uenige med de to borgerlige organisationer, så er vi glade på studenterdemokratiets vegne for, at alle nu kan få deres holdninger repræsenteret. Nu er der ikke længere nogen grund til ikke at bruge sin stemme.

Seneste