Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Stjerneforsker poserer med sexkillinger

SEXISTISK LOGIK - Vincent Hendricks valgte at lade sig fotografere med unge piger med stramme røve i miniskoleuniformer for at bringe sit fag ud til en bredere kreds.

I dag er det Kvindernes Internationale Kampdag. Men hvor langt er vi nået med den ligestilling, når en berømmet forsker fra åndselitens inderste kreds stiller op til fotografering flankeret af fire villige kvinder i skoleuniformer? Sådan spørger en vred kreds af debattører i blogosfæren.

Billedserien, der er tale om, viser eliteforsker og KU-professor i formel logik Vincent Hendricks i en undervisningssituation med en gruppe unge kvinder. Dyrt stylet og sammenbidt som en rolleindehaver i filmen Wall Street poserer professoren ved en tavle med filosofiske formler. Fire strippersminkede kvinder i dekonstruerede katolske skoleuniformer vrider sig omkring ham med æbler, nøgne lår og maver samt notepapirark.

Fem fotos fra serien lå i løbet af februar måned på Vincent Hendricks’ egen blog under overskriften ‘Logikkursus 2012’ med teksten: ‘Kurset på grunduddannelsen i Argumentation, logik og sprog starter d. 7. februar 2012’. Det så sådan ud.

Det havde de færreste opdaget hertillands, men det var der mange amerikanske meningsdannere, der gjorde, og siden har flere læsere henvendt sig til Universitetsavisen med historien. Både filosofiske fagfæller og feministiske bloggere i USA er nemlig faret i flint over den aparte promovering af undervisningen i logik ved Københavns Universitet.

Fagfæller og feminister raser

»Efter at have set disse fotos (…) er jeg ret overbevist om, at professor Hendricks må være gået fra forstanden,« skriver en kvindelig filosofiprofessor fra Memphis, Tennessee på sin blog readmorewritemorethinkmorebemore.

Det var en kommentar på sitet Feminist Philosophers, der åbnede gildet med denne reaktion på Hendricks’ kursuspræsentation:

»Wow. Simpelthen wow (…) På med skoleuniformen og husk æblet til din maskuline lærer i logik. Du er en sexet accessory (tilbehør, red.) til hans awesomeness (blærede coolhed, red.)«

At amerikanske fagfæller interesserer sig for den danske professors gøren og laden hænger sammen med to ting: Dels er han redaktør på det førende internationale fagtidsskrift Synthese, dels er han gæsteprofessor ved Columbia University i New York.

På den filosofiske blog Leiter Reports skriver en amerikansk kollega, at »hvis man ikke allerede havde grund nok til at boykotte tidsskriftet …« (så har man det nu, red.)

Vincent Hendricks undskylder

Flere af debattens stemmer peger med sarkasme på det forhold, at filosofifaget i forvejen har svært ved at rekruttere kvindelige studerende, og at pornografiske, sexistiske visualiseringer af styrkeforholdet mænd/kvinder og underviser/studerende nok næppe vil bidrage til at rette op på den skævhed.

Kort efter de vrede oversøiske protester forsvandt billedserien fra Vincent Hendricks’ blog. De amerikanske diskussionsfora bragte denne undskyldning fra den danske professor, der her er citeret i sin fulde længde:

»Til det Filosofiske Fællesskab. Et nyligt billede på min hjemmeside har rejst debat. Intentionen var at billedet, som cover på et kommende magasin, kunne bruges til betragte logikken fra en slags humoristisk og utraditionelt perspektiv med appel til et bredere publikum, som magasinet dækker. Det havde dog den modsatte effekt og har fornærmet mange i det filosofiske miljø. Jeg undskylder dybt herfor, og fejlen er helt på min side. Jeg har slettet billederne fra hjemmesiden.« Vincent F. Hendricks.

Månedens mand i drengerøvsmagasin

Magasinet, som Hendricks hentyder til, er Connery.dk, et online-drengerøvsblad i stil med M! med biler, babes og gadgets. Den 1. marts er Vincent Hendricks nemlig ‘månedens mand’ i bladet, hvilket markeres med et billedgalleri på 25 billeder fra det omtalte foto-shoot og et 15 minutters videointerview, hvor Hendricks forholder sig til journalistens blandede buket af spørgsmål.

I den påståede portrætserie af månedens mand optræder manden dog kun på cirka halvdelen af de 25 billeder i galleriet. I resten bliver læseren præsenteret for blondinen, brunetten, den rødhårede og den sorthårede playboypige fra mange vinkler – så der er noget for enhver smag.

Af interviewet kan man blandt andet erfare om eliteforskeren, at han var langt bagud i folkeskolen, at han har et anstrengt forhold til mad og at han har været model i NY med dertilhørende designerdrugs og limousiner.

Vincent Hendricks er ikke som de andre professorer. Den hurtigsnakkende, højpandede flab har fået et folkeligt gennembrud i mange medier, fx som ekspert i tv-programmet Gal eller genial, hvor han optræder som excentrisk smagsdommer. Hendricks har gjort det til en del af sit personlige brand at være en pind i røven på den danske jantelovskultur.

Hverken humoristisk eller utraditionel

Vincent Hendricks’ undskyldning har dog ikke formået at sætte et effektivt punktum for debattens rasen i den amerikanske blogosfære.

Doctor J runder sit blogindlæg på readmorewritemorethinkmorebemore af med en brevskabelon, som hun opfordrer potentielle københavnske studerende til at bruge i en henvendelse til Vincent Hendricks. Her står, at underskriveren egentlig havde tænkt sig at følge hans kursus i formel logik, men mistede lysten, da han/hun så hans billeder. Her er et uddrag:

»Af undskyldningen på din blog kan jeg se, at du mener først og fremmest at have gjort dig skyldig i at anvende et (med dine egne ord) ‘humoristisk og utraditionelt perspektiv’. Lad mig sige det klart: Kursusannoncens afbildede perspektiv var utvetydigt sexistisk, hvilket hverken er humoristisk eller utraditionelt«.

Hverken billeder eller undskyldning findes længere på Hendricks’ blog, men du kan se billederne på Connery.dk.

LÆS: Seks spørgsmål til professoren: Hendricks forklarer sig

gbg@adm.ku.dk

Seneste