Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Største studenterdemonstration i mange år

Sad du derhjemme og svedte over eksamenslæsningen i går, mens dine medstuderende var på gaden og slotspladsen til demonstration? Så læs her, hvad du gik glip af.

Der lyder høje pift og jubelråb, da Anne Bie fra Studenterrådet afslutter sin tale med en opfordring til, at alle går med til Christiansborg Slotsplads. Blokvognen starter, og dj’en spiller Medina.

»Den her sang går ud til videnskabsministeren. Vi håber, du er ensom, Charlotte Sahl!« lyder det spydige råb. Over 2.000 studerende følger vognen, og Distortion-feberen vækkes til dåd – denne gang uden øl og med politisk budskab. Dansen bevæger sig ned gennem den massive slange af studerende, og bølger op i de grønne flag og bannere.

LÆS også: Stor demonstration mod besparelser

Forskellig kommunikation, samme budskab

»Vi elsker viden,« står der på et af de store stykker stof, og på den bare mave af en ung fyr står der »Fuck Pia K.« Konfettien regner ned over demonstranter og fortovscafeernes café latte, og blokvognen skyder skarpt med sæbebobler på mængden.

SE billedgalleri: 18 fotos af demonstrationen på Vor Frue Plads

Solen og de ekstatiske demoledere på vognen holder smilene store, og fotograferne flokkes om de smukke unge mennesker med grønt tema i flag og bannere. Ingen ved rigtig hvorfor, men i dag er grøn Elev- og Studenterbevægelsens farve.

»Bare de andre ikke tror, vi er Konservativ Ungdom …« lyder det fra en detaljebekymret studerende.

Da optoget krydser Strøget ved Gammeltorv, standser blokvognen, og en triumferende boble af fællesskabsfølelse slynges fra vognens højtalere ud mod torvet: »Alle jer, der også mener, at uddannelse er vejen til at sikre fremtiden for samfundet – slut jer til os, og vis, at regeringens pakke skal af bordet!«

Gåsehud og antiklimaks

Christiansborg er nu i syne, og andre demonstrationsflokke slutter sig til ungdommen, der bestemt ikke er Konservativ Ungdom. Da mylderet af demonstranter flyder om hjørnet ved Borgen, mødes de af en rødglødende slotsplads. Her er farven grøn ikke i høj kurs, men da aktivisterne på blokvognen råber »Her kommer Elev- og Studenterbevægelsen« bliver den grønne farve godtaget, og suset fra velkomsten fra de nærmeste får hårene til at rejse sig på de mest rørstrømske.

Men programmet på slotspladsen er allerede i gang, så det er ikke alle, der tildeler de studerende det ankomst-klimaks, de foregående timers råberi har bygget op til. Mens flokken stille siver fra hinanden efter vognen er stoppet, er der dog stadig små varme, grønne pletter af biologer, samfundsstuderende og geografer, der nyder antiklimakset ved at være sammen om at være en lillebitte plet i menneskehavet.

Om besparelserne på universiteterne bliver taget af bordet eller ej, har demonstrationen været en af de største studentermanifestationer i mange år. Så kære studerende – hvis du ikke var med i går, så læs lidt op på det, og lad som om du var. For grøn var i går det nye sort, og denne demonstration vil nok i et pænt stykke tid kunne give gåsehud på de studenterpolitisk anlagte.

Seneste