Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Stor piratkonference på KU

PIRATERIJURA - I denne uge mødes jurastuderende fra 11 europæiske lande for at få hovederne rundt om en af tidens udfordringer: pirater

Noget af det mest spændende, der er kommet ud af den lange borgerkrig i Somalia, er de grupper af pirater, der – anakronistisk men helt reelt og blodigt – hærger ved Afrikas Horn.

Piraterne er et problem for skibsfarten i regionen og en trussel mod liv og helbred for søfolk. Så for den danske flåde, der for øjeblikket fejrer 500-års fødselsdag, er piratbekæmpelse pludselig blevet en hovedopgave. Noget tyder på, at det er et job, man har kastet sig over med en vis ildhu. Faktisk overtog Danmark 5. august ansvaret for Natos antipirateriaktion.

Det rejser nogle spørgsmål, for eksempel: Hvad er tilfangetagne piraters retsstilling? Hvordan får man dem stillet for en dommer – og hvor? Og hvordan samarbejder forskellige lande om at gå til modangreb på piraterne?

Ekspertoplæg og faldskærmspenge

Der er med andre ord gode grunde til at sætte sig ind i de juridiske aspekter af krig mod pirater i internationalt farvand, og derfor er det temaet for årets sommerseminar i ELSA – studenterforeningen på Jura – »Maritime Piracy – Legal Perspectives.«

Konferencen, der har været under forberedelse i et år, foregår 10-15. august med deltagelse af 46 jurastuderende fra 11 europæiske lande. De 46 pirateristuderende vil blive trakteret med oplæg fra retslærde med viden om maritime forhold, men også med repræsentanter for skibsfarten.

Således fortæller Niels Mathiesen, Manager hos Clipper Group, om kidnapningen af CEC Future. Skibet var i pirathænder i 71 dage, før man løskøbte det for halvanden million dollars, der blev kastet ned med faldskærm.

De jurastuderende kommer også på besøg i Højesteret.

chz@adm.ku.dk

Seneste