Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Stor stok og lille gulerod

SU - De Konservative har som de første konkretiseret VK-regeringens SU-politik oven på det nye regeringsgrundlag med et bud på en reform. Resultat: Stor stok til de studerende - og en lille gulerod

En check på 10.000 kroner til de hurtigste og et års mindre SU til de langsomme er de konservatives opskrift på en SU-reform. Hvis en studerende består første års eksamener på sin videregående uddannelse senest tre år efter at have taget studentereksamen, skal det ifølge De Konservative udløse en bonus på 10.000 kroner.

Er en studerende derimod længere tid end tre år om at opnå det samme resultat, mister vedkommende retten til det nuværende ekstra års SU, det såkaldte fjumreår. Da et års SU beløber sig til betydeligt mere end 10.000 kroner, er der med andre ord tale om en lille gulerod og en stor pisk fra De Konservative. Forslagets formål er at begrænse tiden mellem studentereksamen og studiestart til maksimalt to år.

»Problemet i dag er, at der er for mange studerende, der tager tre-fire-fem sabbatår,« sagde Rasmus Jarlov (K) til TV-Avisen om sit forslag 2. marts 2010. Han betegnede samtidig det danske SU-system som »meget generøst«.

»Jeg synes ikke, vi gør noget overgreb på de studerende ved at anspore dem en lille smule til at blive lidt hurtigere færdige med deres uddannelser,« sagde Jarlov til TV-Avisen.

Studerende ud af sumpen

I sit arbejdspapir fra 24. februar 2010, det v-ordsspækkede ‘Danmark 2020 – Viden, vækst, velstand, velfærd’, erklærede regeringen, at den vil tage SU’en til overvejelse. Det konservative forslag er den første konkrete melding om, hvad det kan betyde for de studerende ved landets universiteter.

»Regeringen vil vurdere mulighederne for at justere SU-systemet, så de studerende tilskyndes til at færdiggøre deres uddannelser tidligere,« står der i regeringens papir.

Venstre har derimod endnu ikke stillet forslag om nogen bestemt ændring af SU’en. Venstres SU-ordfører, Sophie Løhde, lod 26.2.10 Universitetsavisen forstå, at hun ikke imponeret over det nuværende system, men hun var ikke klar til at fortælle, hvad hun specifikt kunne tænke sig skulle afløse det. I stedet har Sophie Løhde indbudt de studerendes organisationer til en debat om SU’en.

LÆS: Interview med Venstres SU-ordfører Sophie Løhde.

chz@adm.ku.dk

Seneste