Annonce
Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Stud.småkravl.

Billedserie — Fire studerende fortæller, hvordan det er at blive forældre, mens man læser på universitetet. Læs også om reglerne for SU og barsel.

»Det giver nogle fantastiske friheder at have børn og studere«

Karoline Hedetoft, 26, Medicin
Mor til Wilder på 2 år og Lula på 3 måneder

»Da jeg blev gravid som 23-årig, var der mange, der tænkte, ’var det virkelig meningen?’ og ’er det nu også klogt, når du studerer?’. Sandheden er, at det hele har løst sig.

Jeg var bestemt typen, der tog til alle fredagsbarer, på Roskilde Festival og til Distortion, og jeg sørgede for virkelig at udtømme den del af mit liv, før jeg blev mor. Når man får børn, bliver man lidt mere lukket som familie, men der sker det helt naturlige, at man har lyst til at være hjemme med sine børn. Og så tager vi altså også stadig til fest en gang imellem.

Der har da været hårde perioder, fx da min søn var syg i en eksamensperiode, hvor jeg også skulle på klinik. Der fik jeg ikke sovet ret meget. Men jeg tror, det har været meget lettere at håndtere som studerende, end hvis jeg havde været færdiguddannet og havde haft en masse vagter og ansvar.

Det giver nogle fantastiske friheder at have børn og studere. Vi kan bringe sent og hente tidligt, så vores søn får nogle korte dage i institution. Jeg synes virkelig, der er alt for få, der overvejer det.«

»Jeg er blevet klogere på mit eget mentale show«

Rasmus Lang Tvede Hedegaard, 30, Musikvidenskab
Far til Sigrid på 3 år og Sonja på 1 år

»Det er fedt at være far, men det har også været stressende at studere samtidig. Jeg er ofte kommet bagud, og det er kørt lidt skævt med nogle eksamener.

Før kunne jeg flekse rundt og læse lektier sent om aftenen. Efter ungerne kom, har der bare været slukket, når klokken blev 22, fordi jeg var drænet. Det er ærgerligt, for jeg er glad for mit studie og ville gerne have brugt mere tid på det.

Det har heller ikke hjulpet, at jeg gik ned med stress, før jeg fik min første datter i 2014, og efterfølgende fik jeg en fødselsdepression. Senest har jeg været sygemeldt efter min skilsmisse.

Det har været svært at finde åndehullerne i hverdagen. Til gengæld har det været dejligt, at jeg kunne få seks måneders barsel med løn ad to omgange.

Jeg spejler mig i mine børn, og de lærer mig hver dag at sætte mere pris på mig selv og justere mine forventninger. Det er inspirerende at se, hvordan de kan bruge en evighed på at gå ned til bageren, fordi de lige skal rode i jorden eller gå op og ned ad et trappetrin.

Jeg er blevet klogere på mit eget mentale show og ved nu, at jeg skal tage mit nye liv som delefar, single og studerende skridt for skridt.«

»Det har givet mig mere selvtillid på studiet at blive mor«

Christina Wissing Mail, 24, Historie med sidefag i Dansk
Mor til Birk på 1 år

»Det har givet mig mere selvtillid på studiet at blive mor. Jeg tør sige mere i timerne, uden at tænke på om andre synes, at det lyder dumt, og jeg har sluppet karakterræset. Jeg slapper mere af, fordi det vigtigste i mit liv nu er min dreng og ikke mit studie.

Nogle gange er man nødt til at prioritere sig selv sidst som forælder. Jeg kan for eksempel ikke blive hængende i baren om fredagen, fordi jeg skal hente min søn. Det spontane er i høj grad røget ud af mit liv, og jeg ved, at ikke alle studerende er klar til at gå den vej.

Det handler om planlægning.

Jeg ved, at jeg kun kan studere fra 9 til 14 hver dag, mens min søn er i vuggestue, og der skal jeg så virkelig studere effektivt. Ingen sociale medier og lignende. Men jeg føler ikke, at det har taget noget fra mig at blive mor. Tværtimod har det givet mig ubeskriveligt meget.«

»Jeg var en kæmpe slacker inden min søn kom«

Hans Worch Bagge, 27, Informationsvidenskab og kulturformidling
Far til August på 1 år

»Den første uge, efter jeg havde fået min dreng, var jeg helt udmattet. Jeg havde svært ved at holde mig vågen om aftenen, og min stakkels kone, der lige havde født, måtte stå for det meste. Min søn valgte også at komme ud midt i en eksamensperiode, hvor jeg på grund af fødslen måtte studere 30 timer i streg på et tidspunkt.

Ud over glæde og kærlighed har min søn givet mig meget som studerende. Jeg var en kæmpe slacker inden min søn kom, en sidste øjebliks-person, og det matcher bare ikke med at være far, hvor man skal planlægge sine dage og klemme ballerne sammen, når hverdagen er presset. Jeg har været nødt til at overvinde min overspringshandlende side.

Økonomisk er det halvstramt, men man skruer automatisk ned for de byture og bajere, der tidligere optog en god del af budgettet. Socialt kan man godt ærgre sig over, at man ikke kan være alle steder på en gang, men hvis man er færdig med fredagsbarerne, er det fremragende at være far og studerende.«

SU og barsel: Sådan er reglerne

Barsel: Mor har ret til fire ugers graviditetsorlov før fødslen samt 14 ugers barselsorlov efter.

Far har ret til to ugers fædreorlov efter fødslen. Derudover kan far og mor dele 32 ugers forældreorlov mellem sig.


SU: 
Mor kan få 12 måneders ekstra SU, og far kan få seks, når man får barn i løbet af uddannelsen.

Bor du sammen med en anden SU-modtager, kan du få et forsørgertillæg på 2.433 kr. pr. måned før skat. For enlige forsørgere er satsen 6.090 før skat.

Det er alt sammen ud over den skattefri børne- og ungeydelse på max 4.506 kroner pr. kvartal for børn på 0-2 år. Ydelsen gælder for alle forældre, men afhænger af indkomst.


Barselsdagpenge: 
Du har ret til barselsdagpenge, hvis du har haft et lønnet studiejob i mindst 13 uger før barselsorlovens start – og har arbejdet mindst 120 timer i perioden.

Reglerne ændres 1. juli 2018, så du skal have arbejdet mindst 160 timer i de seneste fire hele måneder (og 40 timer i mindst tre af dem) før orloven.

Annonce

Seneste