Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studenterorganisation beskylder Sander for at lyve

Helge Sander tog i sidste uge et stort skridt mod oprettelsen af private universiteter. De skal delvis finansieres af brugerbetaling, men det har ministeren tidligere lovet, at han ikke ville indføre, hævder Danske Studerendes Fællesråd

Mens Helge Sander muligvis står med den ene fod ude af sine gemakker, er han de senere dage blevet bemærkelsesværdigt bramfrit kritiseret fra flere fronter.

Forleden blev ministeren for den højeste viden kaldt dum af journalisten Jørgen Øllgaard, som mener, at Sander ikke er informeret om sit område, og i øvrigt heller ikke udviser interesse i at blive det.

Og nu melder Danske Studerendes Fællesråd (DSF), som dog aldrig har holdt sig tilbage fra at bide Sander i haserne, sig med en lige så kontant karakteristisk af videnskabsministeren: Sander er en løgner.

Systematisk afvisning af brugerbetaling

De studerendes udmelding kommer efter, at Helge Sander i sidste uge præsenterede sit idéoplæg om private universiteter, hvor han medtænker brugerbetaling som en del af finansieringen.

LÆS: Det private universitet: Sanders sidste træk.

Men det, hævder DSF, er et brud med adskillige tidligere løfter, hvor Sander har afvist at indføre brugerbetaling, startende i 2006, da han første gang erklærede, at brugerbetaling ikke var noget for VK-regeringen.

»Helge Sander har systematisk løjet for os studerende siden 2006. Vi har længe kæmpet mod brugerbetaling, som har spredt sig i Europa. Men hver gang vi har konfronteret Helge Sander med vores bekymring, har vi fået det svar, at regeringen ikke ønsker brugerbetaling på universiteterne,« siger DSF’s formand Mikkel Zeuthen.

Dokumentation

DSF har som dokumentation for anklagerne fundet en række citater fra de sidste fire år, hvor regeringen, og primært Helge Sander, har afvist at indføre brugerbetaling på de danske universiteter. Som da han på sit eget ministeriums hjemmeside den 30. november 2007 skrev:

»Jeg vil ikke indføre brugerbetaling på de danske universiteter. Derfor kan jeg klart afvise Vismændenes forslag om at indføre gebyr på de videregående uddannelser.«

Det er dog ikke alle de udvalgte citater, der er lige præcist formuleret. For eksempel har Sander ifølge DSF flere gange udtalt noget lignende: »Regeringen går ikke ind for deltagerbetaling for danske studerende på ordinære universitetsuddannelser.«

Udtalelser, der i praksis giver ministeren manøvrerum til uden større problemer at kunne forklare, hvorfor nye private (læs: ikke-ordinære) universiteter kan opkræve gebyr fra deres studerende.

Læs DSF’s indsamlede Sander-citater her.

Imod Sanders egne interesser

Ifølge DSF strider brugerbetaling dog ikke blot imod studenterorganisationens ønsker, men modarbejder også ministerens egne målsætninger.

»Brugerbetaling vil være en bombe under det danske uddannelsessystem, og stik imod visionen om, at flere skal have en uddannelse. Helge Sander er ved at begå en kæmpe brøler,« siger formand Mikkel Zeuthen.

Folketingets videnskabsudvalg har kaldt Helge Sander i åbent samråd om private universiteter torsdag den 21. januar. Læs om samrådet her.

ser@adm.ku.dk

Seneste