Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Debat

Studenterråd censurerer på KU

SYNSPUNKT - Studenterrådet forsøger at tie demokratiet på Københavns Universitet ihjel ved at censurere andre lister, der stiller op ved universitetsvalget den 24. – 28. november. Det skriver Frit Forums formand i København.

I oktober henvendte en journalist fra Studenterrådets blad Kudos sig til Frit Forum, der – på samme måde som Studenterrådet – stiller op til det årlige universitetsvalg.

Frit Forum blev opfordret til at besvare en række spørgsmål om, hvorfor foreningen stiller op ved universitetsvalget, og svarene ville blive bragt i bladet, som Studenterrådet udgiver med støtte fra universitetsmidlerne.

Mandag den 14. november om aftenen modtog undertegnede en mail, hvor journalisten, der stod bag artiklen skrev:

»… der har åbenbart været en del debat blandt redaktører og studenterrådsopstillede omkring det, at vi “reklamerer” for andre end Studenterrådets egne kandidater i Kudos, som jo udgives af Studenterrådet. De er så nået frem til, at vi ikke skal bringe interview med kandidater fra Konservative Ungdom og Frit Forum …«

Med beslutningen om at tie de små lister, der stiller op, ihjel ved ikke at give dem mulighed for at blive hørt, viser Studenterrådet endnu engang dets udemokratiske natur. Grunden må være, at man har en dårlig sag, siden man først opfordrer Frit Forum og Konservative Studerende til at lade sig interviewe og efterfølgende meddeler, at man i øvrigt ikke bringer deres udtalelser alligevel.

Studenterrådet tager forskellige navne på de forskellige studier og præsenterer sig som en slags elevråd eller fagforening. Det er misvisende, for Studenterrådet er en liste, man kan stemme på – ikke et formelt organ eller råd.

Nedenfor kan man læse de svar, som Frit Forum gav Kudos på en række spørgsmål, men som nu er blevet bortcensureret.

Hvorfor skal man sætte sin stemme hos Frit Forum frem for et af fagrådene?

Hvert år falder tusindvis af studerende fra på Københavns Universitet, og det er især unge, der kommer fra familier uden akademikere, der taber modet. Vi bliver ved med at konfrontere rektor med problemet, og vi mener, løsningen er mere underviserkontakt med vejledning og feedback på opgaver. Desuden er der på mange studier behov for flere undervisningstimer.

Vi er en af de eneste lister, der bekender politisk kulør, og vi er den eneste venstreorienterede liste. Liste Studenterrådets problem er, at de forsøger at omfavne alle studerende, men det ville med en analogi svare til, at det Konservative Folkeparti forventede, at alle danskere skulle melde sig ind i det Konservative Folkeparti, hvis de ville have indflydelse. Fra Folketingets side er studenterdemokratiet på landets universiteter skabt, så forskellige lister stiller op mod hinanden. Derfor er det misvisende, når Liste Studenterrådet præsenterer sig som en slags elevråd for alle.

Er jeres holdninger altid de samme som hos Socialdemokraterne?

Nej. Vi er helt uafhængige og indimellem uenige med Socialdemokraterne. Dét, vi har tilfælles, er grundholdningen og ideologien demokratisk socialisme – det betyder i forbindelse med universiteterne fx en helhedsorienteret tilgang til politikken. Vi mener, det er vigtigt, at universitetet giver noget tilbage til det samfund og de skatteydere, der betaler gildet – det vil blandt andet sige lige muligheder for alle – uanset deres familiære forhold.

Hvad har i opnået med de stemmer i fik ved sidste valg?

Desværre fik vi ikke valgt nogen studerende ind ved sidste valg. Til gengæld har vi fortsat arbejdet med hver torsdag at arrangere debatarrangementer, som er åbne for alle, i Suhmsgade 4. Programmet kan ses på vores hjemmeside www.fritforum.dk/kbh. Derudover deltager vi i møderne i dialogforum, hvor vi presser på for, at universitetet får afsluttet den såkaldte mellemtimeundersøgelse, der skal afklare, hvor meget – eller nærmere hvor lidt – undervisning mange studerende må nøjes med.

Hvorfor blande partipolitik ind i universitetsvalget?

Vi blander ikke partipolitik ind i valget. Til gengæld fortæller vi hvad vi står for og vi bekender politisk kulør: Vi er venstreorienterede. Bliver man inviteret til at spille med i en fodboldkamp må man spille efter fodboldreglerne og det gør vi, i modsætning til Studenterrådet, der forsøger at fremstille os som underlige samt at undertrykke de regler, der er givet fra Christiansborg.

Seneste