Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Studenterrevy smækker døren i for anmelder

KRITIK - Fysikstuderende ønsker ikke, at 'udenforstående' skriver om deres 2012-revy. Derfor er Universitetsavisen blevet bedt om at holde sig væk fra forestillingen.

For nylig ville teatret Østre Gasværk ikke lukke anmelderne fra DR-programmet Smagsdommerne ind til forestillingen Dæmoner, og nu er den samme skæbne overgået Universitetsavisens endnu ikke udsendte medarbejder.

Folkene bag årets studenterrevy på Fysikstudiet på Københavns Universitet har frabedt sig at blive bedømt af Universitetsavisen, efter at journalist Nicklas Freisleben Lund har været i kontakt med dem om at få en anmelderbillet.

I er udenforstående

»Grunden er, at det er meget svært for udenforstående at skrive noget fornuftigt om både det faglige indhold og den specielle publikumskultur, som hersker til de naturvidenskabelige revyer,« skriver Bjarke Mønsted, som instruerer årets revy på Fysikstudiet, i en e-mail.

Beslutningen om at udelukke Smagsdommerne fra Østre Gasværk fremkaldte en del principiel diskussion på landets kulturredaktioner.

Spørgsmålet er, om man bare frabede sig at blive udsat for kritikernes dom?

Skuespiller Peter Oliver Hansen, der medvirker i forestillingen Dæmoner på Østre Gasværk, begrundede over for Danmarks Radio afvisningen af Smagsdommerne med, at programmets anmelderkorps efter hans mening er ‘usaglige, overfladiske og unødvendigt grove’. Han sagde også, at Smagsdommernes anmeldere »ingen kærlighed« har til teatergenren.

Fortørnede over anmeldelse på et andet fag

På KU er det også en anmeldelse af en anden revy, som Universitetsavisen bragte i 2011, der har fået de fysikstuderendes revyinstruktør til at frabede sig en anmeldelse:

»Netop Universitetsavisen bragte sidste år en anmeldelse af datalogirevyen, som vi var meget negativt overraskede over,« skriver Bjarke Mønsted.

LÆS: Universitetsavisens anmeldelse af sidste års revy på Datalogi.

I kommentarene til anmeldelsen af Datalogi-revyen fra 2011 kan man se, at anmelder Helga Hubeck-Graudal tilsyneladende har misforstået en vits, der spiller på Unix-begrebet ‘Root’, og i stedet hørt ordet ‘Route’, hvilket læserne efterfølgende belærer hende om.

Hvad mener læserne?

Eksemplet bekræfter, at studenterrevyer – ligesom andre kunstformer – kan være vanskelige at tilegne sig fuldt ud for uindviede. Så burde ikke-eksperterne holde sig væk?

Den kritik har Smagsdommernes vært Adrian Hughes faktisk også forholdt sig til efter skærmydslerne med Østre Gasværk:

»I så fald burde de jo forbyde alle deres publikummer at tale om forestillingen ude i foyeren bagefter. De spiller den for helvede vel ikke for teateranmeldere. De spiller vel for et publikum, og de er vel interesserede i at komme så langt ud som overhovedet muligt,« sagde Adrian Hughes til Politiken.

Fysikrevyen har næppe brug for at blive anmeldt af Universitetsavisen for at kunne sælge billetter i fysikmiljøet på KU. Det bemærker instruktør Bjarke Mønsted også i sin e-mail. Han skriver, at revyfolkene »allerede har rigtig god kontakt til vores publikum gennem andre kanaler.«

Men har KU som helhed en interesse i, at universitetets blad interesserer sig for de kunstneriske produktioner rundt om på fagene?

Giv os din mening nedenfor.

LÆS OGSÅ: Afvist anmelder Nicklas Freisleben Lunds aktuelle artikel om Statskundskabsrevyen 2012 ‘Grineren generalister’

chz@adm.ku.dk

Seneste