Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende afviser halv kandidat

CAND.LIGHT. - Det er en devaluering af de uddannelser, vi har i dag, siger formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet til regeringens forslag om at skabe 1-årige kandidatuddannelser.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) fremlagde i dag et forslag, der skal give universiteterne mulighed for at lave kandidatuddannelser, som tager den halve tid.

»Vi kan se på tallene, at der kun er 10 procent af bachelorerne, der kommer ud på arbejdsmarkedet, efter at have taget bachelorgraden, ellers fortsætter man på kandidatuddannelsen. Noget tyder på, at bachelorer ikke er tilstrækkeligt attraktive for arbejdsmarkedet. Derfor bør vi overveje en model mellem bachelorgraden og en kandidatgrad på de uddannelser, hvor det giver mening,« citerer flere aviser i dag videnskabsministeren for at sige.

Sahl-Madsen skiftede mening

Det er ellers ikke mere end to uger siden, at videnskabsministeren dumpede Dansk Folkepartis forslag om, at flere studerende på de videregående uddannelser skal springe kandidaten over og gå direkte ud på arbejdsmarkedet efter endt bachelor.

Sahl-Madsen sagde dengang til Jyllands-Posten:

»Danmark skal leve af viden i fremtiden, og i den kontekst virker mindre uddannelse ikke som det rigtige. Og så kan man jo i øvrigt spørge, om man mon har lyst til at blive opereret af en læge, som kun er bachelor.«

LÆS: Kortere studietid skal redde efterlønnen

Kortere uddannelser i verdensklasse

De studerende er utilfredse med forslaget om den forkortede kandidattid, som de mener, vil betyde forringede uddannelser.

»Det harmonerer slet ikke med regeringens ønske om at skabe uddannelser i verdensklasse. Man kan ikke skabe samme kvalitet i et uddannelsesforløb, der tager den halve tid. Det vil betyde, at man må gå på kompromis på nogle områder,« siger formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet Ea Busch-Petersen.

»Med den store dimittend-arbejdsløshed, der er lige nu, tror jeg heller ikke, at arbejdsmarkedet er klar til det her,« siger hun.

Bunke af ændringsforslag

Udover den 1-årige-kandidat har videnskabsministeren i dag fremlagt i alt 16 forslag, der skal ændre landets universitetsuddannelser under overskriften ‘Flere højtuddannede og bedre match med erhvervslivets behov’ til et møde i regeringens såkaldte Vækstforum.

Men Ea Busch-Petersen mener ikke, at regeringens forslag er et vækstforslag, tværtimod er det et besparelsesforslag, siger hun.

»Der er ingen dokumentation for, at kortere uddannelser er vejen til vækst. Til gengæld ved vi, at gode uddannelser er fundamentet for fremtiden. Tænketanken DEA har påvist, at BNP’en stiger med en procent, hver gang andelen af danskere med videregående uddannelse stiger med en procent.«

Vil sløjfe studier

Udover en 1-årig kandidatuddannelse kommer videnskabsministeren blandt andet med flere forslag, der skal forbedre studielivet for elitestuderende, mens hun vil se på, om der er studier med tradition for at uddanne studerende til arbejdsløshed, der skal lukkes.

Læs regeringens 16 ændringsforslag på universitetsområdet

khkr@adm.ku.dk

Bliv opdateret med nyheder om Københavns Universitet i Universitetsavisens nyhedsbrev.

Seneste