Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende demonstrerer mod nedskæringer

Nej til nedskæringer – Ja til investeringer. De samlede danske studenterorganisationer går på gaden på Folketingets åbningsdag for at protestere mod forringelser af deres uddannelser.

På Folketingets åbningsdag den 2. oktober går de danske studerende på gaderne i København og Århus for at demonstrere mod forringelser i uddannelsessystemet under den fælles parole: »Nej til nedskæringer – Ja til investeringer.« Det er alle studenter- og elevorganisationer i Danmark der er gået sammen om demonstrationen. Baggrunden er de 14 krav til uddannelsesminister Bertel Haarder og videnskabsminister Helge Sander som studenterorganisationerne fremlagde for ministrene den 3. september. Blandt kravene var et øget taxametertilskud til undervisningsinstitutionerne og en lov der eksplicit gjorde det ulovligt at indføre brugerbetaling på uddannelser i Danmark.

Da ingen af ministrene ønskede at tage disse krav til sig besluttede de studerendes organisationer at demonstrere. »Igennem de sidste år har der foregået en akkumulation af nedskæringer på uddannelsesområdet. Derfor er der behov for offentlige investeringer, lige fra folkeskolen til universiteterne,« siger Rune Møller Stahl, næstformand i Danske Studerendes Fællesråd. Studenterorganisationernes demonstration falder sammen med de generelle velfærdsdemonstrationer der er varslet af LO-forbundene samme dag. På baggrund af demonstrationerne har Enhedslistens uddannelsesordfører Per Clausen kaldt videnskabsminister Helge Sander i samråd om nedskæringerne på universitetsuddannelserne. Man kan læse mere om demonstrationerne den 2. oktober på www.stopnedskaeringer.dk.

Seneste