Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Politik
Valgkoks — En it-fejl betyder, at studerende, som også er ansat på KU, ikke kan afgive deres stemme i valgsystemet. Fejlen har været kendt i årevis, men er endnu ikke blevet løst.
Ligesom sidste år har flere studerende problemer med at afgive deres stemme til univalget. Problemet rammer studerende, som også er ansat på universitetet som instruktorer, studentermedhjælpere eller lignende.
Preben Liljendahl sidder i valgsekretariatet, som står for afviklingen af universitetsvalget, og han forklarer, at fejlen skyldes, at studerende med et job ved Københavns Universitet får tildelt et ID som ansat udover deres ID som studerende.
Har du problemer med at stemme?
Oplever man fejl i forbindelse med afgivelse af sin stemme til univalg skal man sende en mail til KU-valg@adm.ku.dk og så vil valgsekretariatet sørge for, at man får mulighed for deltage i valghandlingen, der fortsætter indtil 29. november kl. 15.
Da disse to ID’er ikke er ens, kan man ikke blive verificeret af systemet WAYF (Where Are You From) og får derfor en fejlmeddelelse, når man forsøger at stemme i e-Valg.
Problemet har været kendt i flere år, men det er endnu ikke lykkedes at få det løst. Ifølge Preben Liljendahl skyldes det, at WAYF styrer mange forskellige it-systemer på KU, og derfor er det vanskeligt at ændre noget i WAYF, da det vil gå ud over adgangen til adskillige andre systemer.
»Vi har brugt rigtig meget tid på det op til valget i år, fordi vi godt vidste, at problemet eksisterede, og vi vil meget gerne af med det. Så der er blevet brugt mange timer på at forsøge at finde en løsning, men det er desværre ikke lykkedes,« siger han.
Ifølge Preben Liljendahl arbejder KU videre med e-valg-systemet for at finde en varig løsning på problemet fra næste år.
Valgsekretariatet laver ikke en opgørelse over, hvor mange studerende, der har henvendt sig for at få hjælp til at stemme, men Preben Liljendahl fortæller, at antallet er over 100.
Preben Liljendahl anerkender, at problemet er til gene for de ramte studerende, og samtidig giver det noget ekstra arbejde for valgsekretariatet. Han mener dog ikke, at man kan kalde det for et demokratisk problem.
»Nej, for folk kan godt stemme. De skal bare kontakte valgsekretariatet, og så løser vi det for folk på tre sekunder. Det ville selvfølgelig være et demokratisk problem, hvis fejlen gjorde, at folk ikke kunne stemme, men det er jo ikke der, vi er,« siger han.
Men alt andet lige, så gør fejlen det jo sværere for folk at stemme?
»Ja, og det er jo ikke mindst derfor, at vi kæmper for at få det her løst,« siger Preben Liljendahl.