Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende holdt begravelse for nedlagte studiepladser: »Træd bare på vores håb og drømme«

Studenteroprøret '22 havde arrangeret et komplet begravelsesritual for nedlagte studiepladser med sørgeoptog, urne og egen præst, da politikerne mødtes til videre forhandlinger om regionaliseringsaftalen.

De var klædt i mørkt tøj, de havde en urne med, en præst, og de havde dækket jorden med hvide tulipaner.

Studenteroprøret ’22 holdt begravelsesritual torsdag den 13. januar for de 5.000 studiepladser, der bliver nedlagt som følge af regionaliseringsaftalen.

De studerende havde lagt blomsterne til rette foran indgangen til Uddannelses- og Forskningsministeriet, og de var på pletten, da aftalepartierne skulle mødes og arbejde videre med deres plan kl. 11.

Den regionaliseringsaftale er et skalkeskjul for nedlukning af uddannelser og uddannelsespladser, mener de studerende, som derfor havde taget opstilling i Børsgade med deres symbolske relikvier.

Politikerne var nødt til at træde hen over tulipanerne for at komme ind til forhandlingerne, og studenteroprørerne konfronterede dem med kritiske spørgsmål på vejen.

Særligt Enhedslistens og SF's uddannelsespolitiske ordførere fik kritik med på vejen. »Værsgo at træde på de studerendes håb og drømme,« sagde en studerende med henvisning til tulipanerne. Enhedslistens uddannelsesordfører Victoria Velasquez hastede forbi aktionen.
billede: Anders Fjeldberg
Venstres Ulla Tørnæs tog sig tid til at stoppe op og vurdere situationen. Hun ville ikke trampe på tulipanerne, så i stedet vendte den forhenværende minister om og gik tilbage samme vej, som hun var kommet, nok for at finde en alternativ indgang.
billede: Anders Fjeldberg
SF's uddannelsesordfører Astrid Carøe gik i dialog med begravelsesoptoget. Hun ville gerne stå på mål for at hendes parti har støttet regionaliseringsaftalen, for resultatet var blevet dårligere, hvis de havde stået udenfor, sagde hun.
billede: Anders Fjeldberg
»Her ligger asken fra nedlukkede studiepladser«, står der ved urnen ved indgangen til ministeriet. Radikale Venstres uddannelsesordfører, Katrine Robsøe (blå frakke), deltog på de studerendes side. Hendes parti står uden for aftalen.
billede: Anders Fjeldberg
Studenterpræsten sagde blandt andet, at han kan gennemskue politikernes varme luft. Og det kan han, fordi han på Københavns Universitet har lært at overskue et stofområde og vurdere kilderne, da han fik en glimrende akademisk uddannelse, lang tid før dimensioneringer og nedskæringer.
billede: Anders Fjeldberg
Ingrid Døssing læser italiensk. Hun havde medbragt et skilt, der på latin signalerede, at regionaliseringsaftalen er rent barbari. Cathrine Døssing læser tysk og stod med et skilt, der efterlyser mere viden (og mindre regionalisering).
billede: Anders Fjeldberg

Seneste