Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende popper piller

En ny tendens er vokset frem i Danmark: Studerende, der doper sig med speed-lignende medicin for at klare sig gennem eksamen

Nogle indtager giftfarvet vingummi, andre bitter kaffe og råkost for at optimere hjernesvingningerne under eksamenslæsningen. Men flere og flere studerende er begyndt at lade sig inspirere af amerikansk praksis og spiser medicin for at vride sig gennem daglange læsesessioner.

Der er primært tale om den amfetaminlignende medicin Ritalin, som normalt gives som et beroligende stof til folk med ADHD (også kendt som DAMP, red.), og som har en opkvikkende effekt på folk uden sygdommen.

Det skriver dagens udgave af Jyllands-Posten og ifølge studerende, som avisen har talt med, kan fire piller om morgenen hjælpe dem til at læse uafbrudt i otte-ti timer.

Psykolog frygter skrue uden ende

Ritalin gives receptpligtigt til flere end 16.000 danskere årligt, og de studerende, som spiser medicinen inden eksamen, køber den ofte af bekendte for 10-12 kroner per pille.

Psykolog Peter la Cour fra Københavns Universitet (KU) frygter, at tusindvis af studerende ender med at blive afhængige af Ritalin.

»Det ene tager det andet. De studerende bliver afhængige af, at de pludselig kan klare sig godt med Ritalin, og så tør de ikke at lade være med at spise pillerne til eksamen. Pludselig tager de Ritalin til en ansættelsessamtale, og når jobbet bliver hårdt. Det bliver skruen uden ende,« siger Peter la Cour til Jyllands-Posten.

KU-psykologen mener desuden, at der er tale om decideret eksamensdoping, som er uretfærdig over for de andre studerende, men understreger, at man kun kan opfordre studerende til ikke at spise stoffet.

Selvfølgelig er der bivirkninger

La Cour bakkes op af misbrugsekspert Henrik Rindom fra Psykiatrisk Center Hvidovre, som advarer de studerende mod at bilde sig selv ind, at Ritalin ikke giver nogen bivirkninger.

»Når vi taler om amfetamin i små doser, må jeg stærkt fraråde det. Derfor må jeg også fraråde brugen af Ritalin. Folk kan få mange bivirkninger. De kan blive tørre i munden, få hjertebanken, blive motorisk urolige og deprimerede,« siger han.

Undersøgelser på uddannelsesinstitutioner i USA har vist, at mellem 4 og 16 procent af amerikanske studerende spiser Ritalin i eksamensperioder.

I Danske Studerende Fællesråd (DSF) er man klar over, at danske studerende er begyndt at bruge Ritalin i forbindelse med studierne. »Vi hører det fra vores medlemmer. Jeg synes, at det er relevant, at omfanget bliver undersøgt,« siger næstformand Nils Wiese til Jyllands-Posten.

ser@adm.ku.dk

Seneste