Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studerende reddet fra suppleringsfælde

SUPPLERING - 600 studerende på Københavns Universitet, der var kommet i klemme, fordi de fejlagtigt havde fået at vide, at de kunne supplere deres bacheloruddannelse med ekstra kurser for at komme ind på en anden kandidatuddannelse, har alligevel ikke spildt deres tid. Ministeren indfører en overgangsordning.

600 studerende alene på Københavns Universitet, der kunne se frem til at have spildt deres tid og kræfter på at tage ekstra suppleringskurser for at komme ind på den kandidatuddannelse de drømte om, er blevet reddet.

Problemet var en bestemmelse i fremdriftsreformen, som Folketinget vedtog sidste år, der betød, at universiteterne fra 1. september i år ikke længere må tage suppleringskurser mellem bachelor og kandidat i betragtning, når de skal vurdere om studerende er kvalificerede til at blive optaget på en anden kandidatuddannelse end den, der ligger i naturlig forlængelse af deres bachelor.

LÆS OGSÅ:
Minister var advaret om truende suppleringskaos

Uddannelsesministeren – Nu handler det om at hjælpe de studerende, der er i klemme

En del studerende nåede ikke at blive informeret i tide om de nye regler, men nu er forligspartierne bag universitetsloven blevet enige om at indføre en toårig overgangsordning, så de alligevel kan få deres supplering godkendt.

»Nu løser vi det akutte problem, så ingen studerende kommer i klemme. Som en sidegevinst får institutionerne så også mere tid til at indrette deres uddannelser, så flere bacheloruddannelser giver direkte adgang til kandidatuddannelserne og til at informere de studerende om, hvilke bacheloruddannelser der giver direkte adgang,« skriver uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen i en pressemeddelelse.

Næsten for sent

Lykke Friis, prorektor for uddannelse på KU, glæder sig over den forståelse universitetet har mødt hos uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen og forligskredsen i sagen.

»De har sammen skabt den løsning, der var nødvendig. Men det er også to minutter over tolv at ordningen kommer i hus, for mange studerende har fået et afslag i første omgang,« skriver hun.

Supplering nødvendigt

KU vil nu undersøge om flere bacheloruddannelser kan blive mere fleksible og give direkte adgang til flere kandidatuddannelser – uden supplering.

Men Lykke Friis håber dog, at forligskredsen vil overveje helt at afskaffe reglen, der gør, at universiteterne ikke længere må tage suppleringskurser mellem bachelor og kandidat i betragtning.

»Vi finder det ikke realistisk at afskaffe al form for supplering, da det vil gøre uddannelsessystemet alt for stift. Og det vil også være kontraproduktivt i forhold til regeringens egen målsætning om ikke at uddanne til arbejdsløshed. Supplering kan være nyttigt, når studerende forsøger at tilpasse sig erhvervslivets efterspørgsel, der hele tiden ændrer sig. Samtidig kan afskaffelse af supplering betyde, at studerende fastholdes på en uddannelse, de måske ikke egner sig til. Det gavner ingen, og særligt ikke i denne tid hvor der er ekstra stort politisk fokus på de studerendes mulighed for at finde beskæftigelse efter endt uddannelse,« skriver hun.

clba@adm.ku.dk

Seneste