Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende støtter fyringstruet professor

FYRINGSSAG - Efter 30 år på KU blev den internationalt anerkendte geologi-professor Hans Thybo i starten af september suspenderet og indstillet til fyring. Nu har 106 studerende og forskere skrevet under på en protest imod fyringen.

Mange af de studerende på Geologi blev overraskede, da de 5. september modtog en mail, hvori der stod, at professor på instituttet Hans Thybo var suspenderet, og at ledelsen havde i sinde at fyre ham.

Thybo har været ansat på Institut for Geologi på Københavns Universitet (KU) siden 1986, først som adjunkt, senere lektor og siden 2001 som professor. Han er en af verdens førende forskere i Jordens øverste ca. 400 km tykke lag og har tidligere været gæsteprofessor på flere internationalt anerkendte universiteter, heriblandt Stanford University. Herhjemme har han desuden været vicepræsident i Videnskabernes Selskab.

I et portræt af Hans Thybo i forbindelse med hans 60 års fødselsdag i 2014 skrev Berlingske bl.a.:

»Hans bogstaveligt talt dybe indsigt har bragt ham vidt omkring – til Grønland, USA, Østafrika, store dele af Asien og såmænd også Rusland, hvor han har hjulpet lokale forskere med at fastslå hvilke storslåede geologiske processer, der ligger bag dannelsen af verdens dybeste og rummeligste sø, Bajkalsøen.«

Støtte fra de studerende

Nu er Hans Thybos dage på KU formentlig talte. Selv ønsker Thybo ikke at udtale sig i sagen. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra institutleder på Geovidenskab og Naturforvaltning, Claus Beier, da det drejer sig om en fortrolig sag, som endnu ikke er afsluttet. Han skriver i en email, at Thybo stadig er ansat på KU, men ikke pt. på arbejde.

Astrid Folden, der er geologistuderende, vil dog gerne udtale sig. Hun er blandt de studerende og forskere, der står bag en underskriftsindsamling, der støtter den afskedigede professor.

I alt har 106 studerende fra anden til femte årgang på Geologi skrevet under på underskriftsindsamlingen imod suspenderingen af Hans Thybo. I støtteerklæringen beskriver de studerende Thybo som »en engageret underviser, der brænder for at uddanne kommende geologer, samt at træne os i at stå på egne ben og tænke selvstændigt.«

Undrer sig over fyring

Ifølge Astrid Folden er de studerende både overraskede og ærgerlige over suspenderingen.

»Vi er mange, der er rigtig glade for ham som underviser. Vi har ikke fået en officiel udmelding om hans afskedigelse. Og vi er vildt kede af, at vi mister en rigtig dygtig underviser. Der er lige nu syv ph.d.-studerende, gæsteforskere og postdocs ved Hans Thybo, som er usikre på, hvad der skal ske, hvis han bliver fyret. Han kan ikke lige erstattes, for han er en af de verdens dygtigste forskere, som er så specialiseret i jordens øverste lag,« siger Astrid Folden.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste