Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Studerende vil uddanne sig ud af krisen

De studerende har igen mistet tålmodigheden med Helge Sander, og blæste til demo mod nedskæringer på deres uddannelser tirsdag den 6. oktober. I ugen op til demonstrationen turnerede studenterbevægelsen rundt og piskede en stemning op. Universitetsavisen piskede med

Psykologistuderende med fire undervisningstimer om ugen og humanister, der får fem minutters forelæsning, før de må give pladsen videre til en anden.

Eksamenslæsning i læsesale, hvor de ansatte ikke må komme for Arbejdstilsynet, vindueskarme, der tages i brug som stolepladser, og patienter, der kollapser i et blodbad på fortovet, fejlbehandlet af en dårligt uddannet læge.

Eksempler skorter det ikke på, når studenterorganisationer skal illustrere forholdene på universiteterne, som de mener er blevet forringet uophørligt på grund af nedskæringer siden 2001. Af samme grund havde elev- og studenterinitiativet ’Ud af krisen – ind i fremtiden’ blæst til stordemonstration over hele landet tirsdag den 6. oktober.

Besparelser på en milliard

Ifølge elev- og studenterbevægelsen indebærer regeringens finanslovsforslag for 2010 besparelser for over en milliard kroner i uddannelsessektoren – heraf 470 millioner kroner på universitetsområdet.

Taxameterne, der skal finansiere universitetsuddannelserne, beskæres automatisk hvert år, og værst ser det ud på Humaniora og Samfundsvidenskab, som ifølge den såkaldte McKinsey-analyse – bestilt af regeringen selv – er underfinansieret med op mod 12.000 kroner per studerende per år.

Det hul udfylder finanslovsforslaget ikke, og selv om videnskabsminister Helge Sander ganske vist har erklæret sig villig til at forsøge at forhandle et taxameterløft på 5.000 kroner på disse uddannelser på plads i løbet efteråret, så skal disse penge tages fra globaliseringsmidlerne.

Midler, som i forvejen skal være med til at finansiere moderniserings- og byggeplaner, og som ellers var øremærket til aktiv forskning.

Uddannelse er vejen ud af krisen

Nogen vil kalde det forkælet at kræve flere penge under en økonomisk krise, hvor resten af samfundet skal stramme ballerne sammen, men de studerende argumenterer for, at den næste generations uddannelse netop skal være med til at sikre den danske økonomi i fremtiden. Uddannelse er derfor en sikker investering, siger de.

I ugerne op til stordemonstrationen gjorde studenter-aktivister fælles front og indledte efterårets kampagne med events over hele landet, samtidig med, at de skærpede retorikken over for Videnskabsministeriet, hvis taltunge analyser, de har givet nogle drag over nakken og kaldt manipulerende.

ser@adm.ku.dk

Seneste