Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

Studielån kan udløse ny krise i USA

GÆLDSEKSPLOSION - I USA har 40 procent af alle låntagere med studielån allerede i dag enten helt opgivet at betale af, eller de har problemer med afdragene, og på 30 år er studieafgifterne vokset til det dobbelte.

Et bjerg af gæld alene fra alle studielån kan udløse USA’s næste store, finansielle krise.

Størrelsen af den samlede studiegæld i USA nåede i løbet af 2010 en værdi af en billion dollar. Vekslet til dansk mønt i dagens valutakurser svarer det til 5.630 milliarder kroner. Det er mere, end alle amerikanere skylder på alle deres kreditkort tilsammen.

Samtidig bliver mange af de lånte studielånspenge allerede i dag ikke betalt tilbage, og den udvikling ser kun ud til at fortsætte. I kombination med studiegældens samlede størrelse rummer det potentialet til at kunne udløse en ny gældskrise, skriver Theaustralian.com (engelsksproget).

Folk opgiver at betale lån tilbage

Virkeligheden for de studerende i USA har i de sidste 30 år udviklet sig sådan, at studieafgifterne er vokset til det dobbelte.

Allerede i dag betaler 15 procent af låntagerne slet ikke nogen af pengene tilbage, fordi de ikke kan, og en fjerdedel af de studerende, som optog lån i 2005, har problemer med tilbagebetalingen.

Theaustralian.com giver som eksempel, at alene til det første studieår på University of Notre Dame i staten Indiana, USA, forventes en typisk studerende at skulle låne 132.000 kroner ud af de samlede studieafgifter på cirka 180.000 kroner.

anfj@adm.ku.dk

Seneste