Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Studier i blinde

Helge Sander kom forbi Københavns Universitet Amager og lærte de studerende lidt om hvordan man skaber universiteter i verdensklasse

Dagens ret i KUA’s kantine i dag er fiskefilet med purløgssauce og remulade. Om det er det der gør at der er trængsel om buffeten og næsten ingen studerende udenfor hvor Studenterrådet har gang i en større aktion, er ikke til at sige. For emnet er såmænd alvorligt nok: De konstante skæringer på universiteternes bevillinger og de konsekvenser nedskæringerne har for kvaliteten af uddannelserne. Ifølge Studenterrådet læser de studerende nemlig i blinde når deres uddannelser ikke støttes af investeringer. Og for at illustrere denne metafor har Studenterrådet allieret sig med en udklædt Helge Sander der skal lære de studerende hvordan man skaber uddannelse i verdensklasse. I nydelig habit og bevæbnet med en ordentlig megafon råber han sine befalinger ud til de 25 studerende der med kompendier i hånden og bind for øjnene på en lang række står linet op som foran en henrettelsespeloton. »Uddannelse i verdensklasse er et spørgsmål om vilje og har ikke noget med nedskæringer at gøre,« siger videnskabsministeren. »Jeg vil inspirere jer. Når jeg siger læs, så bladrer I. Læs!« råber han og sætter de blindede studerende i gang. »Jeg er ked af at vi ikke kunne være i et auditorium i dag, læs! Men der var ikke flere pladser. Læs! Læs!« siger Sander imens de studerende hurtigere og hurtigere pisker igennem deres usynlige pensum.

Nedskæringer mærkes
Aktionen i dag er led i forberedelserne til den store ’Stop nedskæringerne’-demonstration der finder sted fredag den 2. oktober. Her protesterer landets elev- og studenterorganisationer imod forringelser i deres uddannelser og for massive investeringer i uddannelsessystemet. Næstformand for Studenterrådet Pernille Skipper fortæller at Københavns Universitet har sin egen vogn med i demonstrationen. Hun regner med at rigtig mange studerende fra KU møder op, men om det bliver to, fem eller 10.000 kan hun ikke sige noget om. Men at det er et emne der berører rigtig mange, er hun ikke i tvivl om. »Folk kan mærke nedskæringerne på deres uddannelser. Det bekymrer rigtig mange. Og det vil rigtig mange gerne rive en eftermiddagstime ud af kalenderen for at demonstrere imod«, siger Pernille Skipper.

Demonstrationen finder sted den 2. oktober kl. 16 på Rådhuspladsen. Læs mere på www.stopnedskaeringer.dk.

Seneste