Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Sund sveder

FITNESS MED ET VIEW – Nye, lyse træningslokaler på toppen af Panum hjælper ikke kun Sunds medarbejdere med at holde på formen. De får også en fantastisk udsigt med i købet.

Et beskedent kælderlokale på Panum var begyndelsen for Motionsforeningen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Sund), for 11 år siden. Nu er foreningens aktiviteter flyttet ind i nye og moderne lokaler helt på toppen af Panum.

Udsigten er formentlig Danmarks flotteste fra et fitnesscenter. Til den ene side er der udsigt gennem glasvægge ned til Københavns huse og tage. Til den anden ligger Rigshospitalet, på passende afstand uden at sjæle plads fra himlen.

Se også: Udsigten til Rigshospitalet fra fitnessrummet

Her kan medarbejderne på Sund træne, når de selv vil, også om natten og i weekenderne, og her er alle nødvendige maskiner til styrke- og kredsløbstræning samt et måtterum til at lave strækøvelser i. Holdtræning og spinninghold er ved at blive arrangeret, og der vil også blive sat videoskærme op i spinningrummet, så man kan sætte en video på med for eksempel Charlotte Bircow og selv gå i gang. At få adgang til hele herligheden kræver kun, at man er medlem.

En græsrods triumf

Ifølge Motionsforeningens formand, Ingrid Anne Kryhlmand, er fitnesscentret ‘i den grad et produkt af græsrodsarbejde’, der har haft som sit mål, at alle Sunds medarbejdere skulle have tilbuddet om at kunne holde sig i form.

»Jeg var med til, sammen med andre ansatte på Sund for 11 år siden, at samle en gruppe, der sendte forespørgsler ud til alle medarbejderne. Vi spurgte dem, om de ville være med til at etablere et motionscenter, og hvad de ville betale for det. 500 meldte meldte tilbage, at det ville de gerne, og så gik vi i gang,« fortæller hun.

I dag har Motionsforeningen 400 medlemmer blandt Sunds tre til fire tusinde ansatte. De betaler 90 kroner om måneden for at være med, og hvis foreningen får mere end 500 medlemmer, så kommer de på en venteliste.

Plads til 250 brugere ad gangen

Lyset vælder ind, alt ser indbydende ud, men her er ikke andre besøgende end uniavisen.dk’s reporter og Ingrid Kryhlmand, lige denne fredag eftermiddag, den 21. september 2012.

En forklaring kan være, at lokalet først blev officielt indviet fredag 24. august, for en måned siden, og derefter skulle bygherren udbedre fejl og mangler, så det har været lukket. Enkelte spande efter byggeriet står rundt omkring endnu. Det allersidste vil blive ordnet i løbet af de næste par dage.

Ingrid Kryhlmand forklarer, at det kan også spille ind, at det er fredag eftermiddag, så erfaringsmæssigt har folk mere travlt med at komme hjem og holde weekend end med at dyrke fitness. Men man skal ikke tage fejl af behovet – der er der, garanterer hun.

Studerende fik ikke plads

De studerende har for eksempel ikke kunnet få plads i foreningen.

»De har spurgt os om at kunne være med, men lokalerne og maskinerne er dimensioneret til 250 brugere, og hvis de studerende også skulle være her, ville her ikke være plads nok. Det er også derfor, at vi sætter medlem nummer 501 og opefter på venteliste,« fortæller hun.

Hun giver i det hele taget indtryk af, at alting virker planlagt og gennemtænkt, lidt ligesom hvis en ingeniør skulle holde styr på en middelstor fabriks maskinspark for at kunne drive fabrikken.

For eksempel har hun fuldstændigt styr på alle maskinernes levealder. Maskiner til styrketræning holder i 20 år, mens kredsløbsmaskinerne holder i tre år. Derefter skal de udskiftes, og det bliver de for pengene fra medlemmernes kontingent, mens selve lokalet og dets vedligeholdelse betaler Sund og Byggestyrelsen for.

anfj@adm.ku.dk

Seneste