Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Svært for nyuddannede at tilbagebetale SU-lån

NYHEDSOVERBLIK ONSDAG - Svært for nyuddannede at tilbagebetale SU-lån - Tænketank: Uddannelsesministeren er i store SU-problemer - Studerende: SU-nedskæring er som at tisse i bukserne - LA vil skære i SU'en til handicappede - Professor og biohackere indgår usædvanligt samarbejde - Oldnordiske myter om humaniora - Forskere: Christine Antorini misbruger folkeskoleforskning.

Svært for nyuddannede at tilbagebetale SU-lån

Flere og flere nyuddannede har svært ved at betale deres studiegæld tilbage, skriver Berlingske. Årsagen er den høje arbejdsløshed blandt unge og nyuddannede. På to år er antallet af misligholdte studielån steget med 27 procent.

Tænketank: Uddannelsesministeren er i store SU-problemer

Morten Østergaard, uddannelsesminister (R), er kommet under svær beskydning fra de unge på grund af de planlagte SU-besparelser. Beskydningen er på den ene side berettiget, men der er også mange fatamorganaer om SU’en, skriver Peter Mogensen, direktør for tænketanken Kraka, i Politiken. I følge Kraka bruger alle studerende i snit 2,4 år til ‘sabbat’, inden de starter på en videregående uddannelse, og yderligere læser de i snit 1,5-2 år ud over den normerede tid. Og det har Danmark ikke råd til, skriver Peter Mogensen.

Studerende: SU-nedskæring er som at tisse i bukserne

Formanden for Danske Studerendes Fællesråd (DSF), Jakob Ruggaard, så hellere, at politikerne bevarede SU’en i stedet for at gå i politisk spare-panik under en krise, siger han til Politiken. Her påpeger han. at uddannelsesminister Morten Østergaard tidligere har kaldt SU en ‘kanonsucces’. Og det vil Jakob Ruggaard minde Østergaard om. For hvis uddannelsesministeren kun tænker i kortsigtede besparelser, vil det være en lige så uklog og virkningsløs plan for uddannelsessystemet som at tisse i bukserne under en snestorm, siger Jakob Ruggaard.

LA vil skære i SU’en til handicappede

Handicappede studerende får cirka 8000 kroner ekstra som et tillæg oven i SU’en hver måned. Det skal der sættes en stopper for mener Liberal Alliances forskningsordfører Villum Christensen. Ifølge Jyllands-Posten vil Villum Christensen reevaluere hvilke handicap, der kan tildeles tillæg. Endvidere ønsker han en halvering af tillægget, så det – ifølge Liberal Alliance – svarer til lønnen fra et gennemsnitligt studiejob. Ingen andre partier i folketinget vil være med til at skære i tillægget.

Oldnordiske myter om humaniora

De humanistiske uddannelser er ikke værdiløse, selv om det ofte fremstilles sådan i medierne, skriver KU-rektor Ralf Hemmingsen og Det Humanistiske Fakultets dekan Ulf Hedetofti en kronik i Jyllands-Posten. Her udtrykker de deres forundring over, at en dagsorden om at midlerne til humaniaora kunne bruges bedre andre steder, ofte får lov til at stå uimodsagt.

Forskere: Christine Antorini misbruger folkeskoleforskning

Flere forskere fra danske universiteter retter nu en skarp kritik mod Undervisningsminister Christine Antorini (S). De mener, at hun misbruger deres forskning i to undersøgelser. Det skriver Jyllands-Posten. Forskerne mener, at deres forskning i folkeskolen bliver til historier, som ikke er fakta, og de er skuffede over, at Christine Antorini ikke får stoppet misbruget. Christine Antorini afviser at have mistolket forskningsresultaterne.

anfj@adm.ku.dk

Seneste