Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Svamp i forskningen

I slutningen af september var der svampefestival i Botanisk Have. Her gav studerende, forskere og alt fra svampeproducenter til svampebekæmpere prøver på deres arbejde med de mærkelige gevækster

På en paptallerken ligger en lille klase af de nærmest legendariske røde fluesvampe med de karakteristiske hvide pletter. Denne svamp er specielt berømt som vikingernes fortrukne euforiserende stof når de skulle plyndre og hærge.

I dag er deres formål dog anderledes fredeligt – de er blot en lille del af svampefestivalens hovedattraktion, nemlig verdens største svampesamling der kan give arrangørerne en plads i Guinness Rekordbog.

På borde i det store telt ligger svampe på rad og række. Der er støvsvampe på størrelse med mandshoveder og bælgesvampe i stærke neonfarver.

De over 2.000 svampe er indsamlet af medlemmer af Foreningen til Svampekundskabens Fremme der har arrangeret festivalen i anledning af deres 100 års jubilæum.

Men selv om svampesamlingen tiltrækker megen opmærksomhed, har festivalen også et andet formål.

Hovedideen er at give erhvervslivet og forskerne en mulighed for at fremvise deres arbejde med svampe. Således har en række studerende lavet en udstilling hvor man kan møde og lære om svampene i vores hverdag. Både dem vi vil kendes ved som gær og de mindre velkomne som fodsvamp.

Blandt andet kunne man lære at vikingerne ikke brugte den røde fluesvamp til at komme i en blodrus inden kamp. Den røde fluesvamps eneste bivirkninger er nemlig sløvhed og opkast.

Talentspejdere
For Prorektor Jørgen Olsen var formidling kodeordet ved festivalen.

»Svampefestivalen giver os mulighed for at vise universitetet fra nogle af de sider vi er stolte af: kvalitetsforskning, samarbejde med erhvervslivet og fængende formidling,« sagde han i sin åbningstaletale.

Undervisningsminister Bertel Haarder var helt enig:

»Udannelsesinstitutionerne skal lære af de store fodboldklubber. De går ud og fanger talenter allerede mens de er helt små. Det skal uddannelsesinstitutionerne lære. Events som denne kan være med til at fange interessen blandt de unge.

Så er emnet sådan set underordnet,« mente Bertel Haarder der også fik smagt på en svampesuppe tilberedt af en af de fem mesterkokke der på hver sin dag komponerede en suppe som gæsterne gratis kunne smage.

Om der blev spottet lovende talenter, er ikke til at sige, men interessen var der. Knap nok havde de prominente gæster forladt festivalen før de første skoleklasser ankom, og alt i alt var festivalen velbesøgt.

Over 11.000 gæster lagde i løbet af festivalens fem dage vejen forbi Botanisk Have. Det er nogenlunde det samme antal som besøger en mindre musikfestival.

Seneste