Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Sverige: Unge eliteforskere skal redde os

OPRUSTNING - Den svenske forskningsminister vil have et nationalt eliteprogram for forskning efter amerikansk model. Han anser det for nødvendigt for at forsvare Sveriges velstand og job i globaliseringen. Forskerne skal også have meget mere frihed til at forske, fastslår en rapport offentliggjort af den svenske Forskningsberedningen i dag

Den svenske forskningsminister Tobias Krantz kommer i dag i den svenske avis Dagens Nyheter med et langt forsvar for at opgradere forskningen i Sverige.

LÆS artikel i Dagens Nyheter: Unga elitforskare ska rädda svensk konkurrens

Sverige er i forvejen et af de lande i verden, der bruger flest penge på forskning og udvikling.

Det drejer sig om at gøre noget for Sveriges konkurrenceevne i globaliseringen. Nogle af de nuværende problemer med at omsætte forskning til praktiske tiltag og resultater minder om de problemer, der også er blevet diskuteret her i Danmark på det seneste, også selv om Sverige er et af verdens førende lande med hensyn til at bruge mange midler på forskning.

Nødvendigt med meget mere frihed til forskere

Tobias Krantz skriver, at et nyligt publiceret amerikansk studium konstaterer, at en kombination af stor frihed for den enkelte forsker og et forskningsklima, som tolererer fejltagelser i begyndelsen, men belønner fremgang i et langt tidsperspektiv, er det bedste miljø til at skabe banebrydende forskningsresultater.

Tobias Krantz mener derfor, at et svensk eliteprogram for yngre forskere, som den svenske Forskningsberedningen præsenterer i en rapport i dag, skal sikre forskere god finansiering og en høj grad af frihed til at udvikle sin forskning.

Eliteprogrammet bør omfatte mindst 100 personer, og et givet antal forskere skal antages til programmet hvert år.

Forskningsområderne er for små

Til trods for, at svensk forskning inden for visse felter er meget konkurrencestærk, så er det relativt små forskningsområder med få forskere. Det vil Tobias Krantz gerne ændre på.

Svenske forskere citeres generelt også for lidt, mener Tobias Krantz.

Desuden er man i Sverige for dårlige til at udnytte forskningsresultater og omsætte dem i nyskabelser, som skaber beskæftigelse og eksportindtægter.

Den svenske forskningsminister slutter af med at skrive, at spørgsmålet ikke er, om Sverige har råd til at satse mere på forskning og uddannelse – spørgsmålet er, om Sverige har råd til lade være.

LÆS også: EU rekordsatser 48 milliarder på forskning i 2011

Seneste