Universitetsavisen
Nørregade 10
1165 København K
Tlf: 21 17 95 65 (man-fre kl. 9-15)
E-mail: uni-avis@adm.ku.dk
—
Campus
AFKOBLET – Science har forbudt de studerende at tage strømforsyninger med til deres computere under fakultetets skriftlige eksaminer. For Jonas Ingemar er det blevet en uventet udfordring midt i eksamenslæsningen at finde en pc, der kan holde batteri i de fire timer, prøven varer.
To dage før 6. semesters skriftlige eksamen i kemi, har Jonas Ingemar opdaget, at han står med et praktisk problem. Fakultetet har nemlig dekreteret, at han ikke kan få lov at sætte strømstikket i sin computer, selv om hans eksamen kommer til at foregå ved tasterne.
»Det virker lidt latterligt, at man på et universitet, hvor vi bruger it hver dag, ikke må have strøm med til sin computer,« siger Jonas Ingemar.
Københavns Universitet sætter sig mellem to stole; det burde hedde sig, at man enten ikke måtte bruge it overhovedet til eksamen, eller at man måtte benytte it inklusiv elektricitet, mener Jonas.
»At du ikke må have strømforsyningen med,« siger han, »svarer lidt til at sige, at du gerne må medbringe din blyant …«
»Men ikke noget viskelæder,« supplerer hans studiemakker, Kjertan Lyster.
»I forhold til de øvrige udgifter, universitetet har, til vores uddannelse, virker prisen på nogle ekstra stikdåser ubetydelig,« siger Kjertan.
Kjertan Lyster er i den heldige situation, at han for nylig investerede i en spritny bærbar Toshiba, og den kan lige akkurat følge med eksamenskravene.
»Jeg tror, jeg har fire timer og to minutters batteritid med fuld strømbesparelse sat til og ikke for mange programmer, der kører ad gangen,« siger han.
Jonas Ingemar er mindre begunstiget. Hans Sony har et par år på bagen, selv om maskinen egentlig ser ret frisk ud i grøn plastik.
»Den ser funky ud,« medgiver Jonas, »men den har ikke batteritid nok til KU.«
»Så jeg skrev en besked ud til de andre på kollegiet for at spørge, om nogen kunne låne mig en computer med en batterilevetid på mere end et kvarter,« siger han.
Ifølge ledelsen på Science handler nulstrøms-politikken om at behandle de studerende ens.
Og fakultetet kan ikke for nuværende sørge for, at der er strømkapacitet til alle eksaminander.
»Spørger I mig, om det ville være godt, hvis der var strøm i alle lokaler, så er svaret selvfølgelig ja,« siger prodekan for uddannelse på Science Henrik Busch.
Problemet er, at strømforsyningen ikke blot kan sikres med en rulle ledning og et par ekstra stikdåser. Den er nemlig gal med dimensioneringen af KU’s elektriske installationer i eksamenslokalerne, som stammer fra en mindre strømsulten epoke.
»Hvis du har 200 studerende, der trækker strøm, og propperne springer, så kan det ikke klares med en forlængerledning,« siger Henrik Busch.
»Det her er et eksempel på, at vi kunne ønske os nogle andre rammer. Vi har ikke kapacitet i alle eksamenslokaler til at garantere alle studerende strøm. Så af hensyn til forvaltningsprincippet om ligebehandling, må vi handle, som vi gør.«
Henrik Busch ærgrer sig over, at det er nødvendigt at stille krav til de studerende om, at de forud for eksamen er i besiddelse af en pc med en rimelig portion strøm på batteriet.
»Vi arbejder selvfølgelig på at finde gode, langsigtede løsninger på problemet. Indtil da må vi leve med at melde klart ud, når du starter på universitetet, er der en forventning om, at man skal have en computer, der opfylder visse krav. Og i forbindelse med eksamen orienteres de studerende specifikt på uddannelsens websted,« siger Henrik Busch.
Argumentet om ligebehandling som årsag til strømforbuddet preller af på Jonas Ingemar.
»Det er jo netop ikke lige,« siger han. »Dem med de nye computere har jo en stor fordel over for dem, der har en gammel,« siger han.
Til gengæld er der udsigt til, at Jonas kommer til at møde frem til eksamen med en brugbar computer. Klokken 21 tirsdag aften har en medstuderende lovet at låne ham sin maskine. Det giver ham resten af aftenen til at få fyldt den op med de nødvendige programmer, så den er klar.
»De siger jo, man må benytte alle hjælpemidler på nær adgang til internettet. Måske man må have en lydsvag generator med på en trækvogn,« funderer Jonas Ingemar.
chz@adm.ku.dk