Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Tandlægestuderende: Huller i finansloven

DEBATINDLÆG - Regeringen lader hånt om tandsundheden. De tandlægestuderende kalder til demo 27. oktober, hvor Claus Hjorth Frederiksen indkaldes til tandeftersyn.

De studerende på Tandlægeskolen kalder til demonstration 27. oktober imod regeringens spareplaner. Mød de studerende på Rådhuspladsen kl. 14.15.

Der hærger generelt en lad holdning til tandsundheden blandt politikerne på Christiansborg. Og det gør de studerende på Tandlægeskolen meget bekymrede. Aldrig har der været større behov for at opretholde den høje standard, som tandlægeskolerne ihærdigt prøver at bibeholde, når det kommer til at uddanne tandlæger, til trods for de mange sparerunder, der har været de sidste par år.

Og hvorfor er behovet så stort? Ældrebyrden venter et sted derude på os. Og i takt med at de danske borgere kommer til at leve længere, så har man altså flere tænder, der skal passes på. Og er man kommet i reparationsalderen, hvor det ikke kun er bisserne, der værker, så er det utroligt vigtigt, at vi er i stand til at behandle komplicerede patienter, som vi vil se langt flere af i fremtiden.

Og helt lavpraktisk. Vil du sende din bil til en mekaniker, der stort set ikke har haft fingrene inde under kølerhjelmen? Nej vel. Og på samme måde har du vel som patient ikke lyst til at åbne munden for en tandlæge, der kun har arbejdet få timer med praktisk arbejde?

Men sådan kan situationen desværre blive, når det gælder din tandsundhed.

»Det kan ikke passe, at regeringen tør gamble med folks sundhed! Eller kan det? «

I 2013 overtog vores nuværende institutleder på Tandlægeskolen en syg patient med vanskelige økonomiske problemer. De tilbagevendende lommesmerter var blevet meget værre for vores kære ‘universitetshospital’. Et underskud på 17 millioner kroner var desværre blevet en realitet. Hvert enkelt sten skulle vendes og drejes, der skulle spares, og alt skulle skæres ind til benet.

Vi oplevede fyringer, reformer og rotationsordninger. Men det reddede slet ikke fremtiden. Næste trin var at få universitetets dekan til at erkende, at alt for mange af Tandlægeskolens bevillinger bruges til administration, og at der simpelthen ikke er penge nok til en uddannelse med kvalitet.

Det er livsnødvendigt med flere penge til klinikken, hvor vi unge lærer at lave tandlægearbejde på rigtige, levende mennesker. I det mindste bør bevillingen være prisreguleret. I vores øjne er det nemlig ganske uholdbart at bruge forskningsmidler til at drive et universitetshospital.

»Vil du sende din bil til en mekaniker, der stort set ikke har haft fingrene inde under kølerhjelmen?«

Men håbet blandt vi studerende blev gennemboret af regeringens udspil til finansloven 2016, som medfører yderligere besparelser på Københavns Universitet. Et kvalificeret ansættelsesstop på KU er allerede trådt i kraft, og dette kan gøre rigtig ondt på Tandlægeskolen, som allerede ligger ned.

Med vores demonstration den 27. oktober vil vi gerne gøre regeringen opmærksom på de alvorlige huller, som udspillet til finansloven har. Det kan ikke passe, at tandsundheden ikke er nævnt i udspillet. Det kan ikke passe, at Tandlægeskolerne år efter år skal spare. Det kan ikke passe, at regeringen tør gamble med folks sundhed! Eller kan det?

Der er huller i finansloven, Claus Hjorth Frederiksen. Dit ansigt vil pryde nogle store boards på Rådhuspladsen til vores demonstration. Vi vil gøre vores bedste for at bore dine huller ud og reparere skaderne. Men vi arbejder med bind for øjnene, så det kan godt blive svært at ramme rigtigt. Vi undskylder på forhånd!

Lad os stoppe regeringens nedskæringer, før de stopper den almene borgers tandsundhed.

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste