Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Udland

Tirsdag var store demodag i Tyskland og Grækenland

I GADERNE - Titusindvis af universitetsstuderende demonstrerede i Berlin over elendige studieforhold. I Athen blev 200 arresteret ved mindedemoer for studenteroprøret i 1973

Mens danske studerende gik til kommunalvalget i går tirsdag den 18. november 2009, deltog mange af deres europæiske medstuderende i store demonstrationer, rapporterer udenlandske netmedier.

I Tyskland havde titusindvis af universitetsstuderende således allerede i dagevis raset mod fyldte auditorier, stress, mødepligt, mangel på lærere, urimelige studiegebyrer og generelt dårlige studievilkår. Det skete ved flere af Tysklands mest kendte universiteter for at få gennemført krav om reformer, fortæller norske aftenposten.no´s Berlin-korrespondent.

Vrede mod kontrol i Tyskland

Ved en demonstration foran Berlins ældste universitet, Humboldt-universitetet, gav de studerende ifølge Aftenposten udtryk for frustrationer over, at uddannelsessystemet er alt for strengt, der er kontrol endog med de studerendes fremmøde – ligesom i folkeskolen – mens de studerende i virkeligheden har brug for at få mere ansvar.

I Tyskland er det angiveligt upopulært, at de studerende har besat universiteter, men faktisk er uddannelsesministre i Tysklands 16 delstater parate til at vise forståelse for de studerendes krav og eventuelt revurdere ordningerne omkring bachelor- og masterstudier.

Også demonstrationer i Athen

I Grækenlands hovedstad Athen blev 200 personer grebet af politiet, da de demonstrerede til minde for studenteroprøret i Athen i 1973. Det skriver svenske Dagens Nyheter / Reuters i en artikel på internettet.

12.000 var ude for at demonstrere i gaderne, de fleste af dem studerende og arbejdere. Da de gik gennem Athen, blev de overvåget af 6.000 betjente.

Også i Thessaloniki i det nordlige Grækenland blev der demonstreret i går.

Oprøret tilbage i 1973 begyndte på Athens Polytekniske Universitet og betød begyndelsen på enden for den græske militærjunta. Mange mennesker blev dengang slået ihjel af kampvogne, der tromlede ind på universiteterne i et forsøg på at slå oprøret ned.

anfj@adm.ku.dk

Seneste