Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

To KU-forskere scorer EliteForsk-pris

FORSKNINGSHÆDER - Lene Broeng Oddershede og Niels Mailand modtager udover æren 1,2 millioner kroner hver.

To ud af de fem forskere, der torsdag den 26. november, blev hædret med Eliteforsk-prisen er fra Københavns Universitet (KU) i skikkelse af Lene Broeng Oddershede og Niels Mailand.

Priserne på 1,2 millioner kroner uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet til nogle af landets dygtigste og mest talentfulde yngre forskere.

200.000 kroner er en personlig hæderspris, mens 1.000.000 kroner går til forskningsaktiviteter

H.K.H. Kronprinsesse Mary overrakte priserne i Glyptoteket i København, og uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen præsenterede vinderne.

Se fotoreportage fra prisoverrækkelsen

»EliteForsk-priserne er ikke kun en anerkendelse af landets dygtigste forskere, det er også en investering i fremtiden. Det er forskning, der skal gøre os klogere på verden og være med til at give svaret på nogle af de store udfordringer, vi står over for. Fra behandling af livstruende sygdomme og bedre indsigt i vores kulturarv til nye bæredygtig energiformer,« udtaler Sofie Carsten Nielsen.

Opfinder af optisk pincet

Prismodtager Lene Broeng Oddershede, professor, cand.scient., ph.d. ved Niels Bohr Institutet på KU, forsker i eksperimentel biologisk fysik, celle-biofysik og optisk manipulation.

Hun bevæger sig på grænsefladen mellem fysik og biologi/medicin med fokus på fysiske egenskaber og fysisk kontrol af biologiske molekyler og celler.

Af priskomiteens begrundelse fremgår det, at Lene Broeng Oddershede er ledende inden for brugen af optiske pincetter til studiet af biologiske systemer. Hun har udviklet de bedst kendte teknikker til at manipulere de mindst mulige partikler. Specielt har hendes gruppe studeret transport af individuelle molekyler og organeller i levende celler.

Læs mere om Lene Broeng Oddershede

Indflydelsesrig forsker

Niels Mailand er professor i molekylærbiologi og gruppeleder ved The Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Han beskrives i motivationen som en særdeles indflydelsesrig forsker og en rising star internationalt inden for meget kompetitive områder af biomedicinsk forskning.

Hans forskning har blandt andet ført til etablering af ny viden i relation til reparation og bypass af dna-skader. Forskningsresultaterne er blevet publiceret i internationale top tidsskrifter som Science, Nature og Cell.

Læs mere om Niels Mailand

Prisregn i Glyptoteket

Uddannelses- og forskningsministeren uddelte tillige 20 EliteForsk-rejsestipendier på 200.000 kroner til talentfulde, unge ph.d.-studerende.

Det giver dem mulighed for at henlægge dele af deres studier for en kortere eller længere periode til de allerbedste internationale universiteter inden for deres respektive fagområder.

Lederne af Danmarks Grundforskningsfonds tolv nye Centers of Excellence, og modtagerne af Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-bevillinger blev også hyldet i Glyptoteket.

clba@adm.ku.dk

Seneste