Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Tømmermandskuren

MAD PÅ SU - Julen er hjerternes fest. Og det er ikke for sjov, at det franske ord for kvalme er hjertesmerte. Panodiler er allerhøjst placebo, når tømmermændene beslutter, at din krop skal lægge hus til deres afterparty. Men bare rolig – der findes en kur.

Tømmermænd kan gradbøjes. Uden at stille for store krav til grammatiske kundskaber er første skridt at vurdere, hvor grelt det står til. Slem, slemmere, slemmest? Kuren må nødvendigvis tilpasses derefter.

Dobbeltsyn, konfusion og usikker afstandsbedømmelse optræder i medicinske opslagsværker som symptomer på børneskelen. Indfinder disse tegn sig dagen efter julefrokosten, er der dog hverken grund til at frygte, at Ole Lukøje har tryllet dig om til et skeløjet barn, eller til at søge læge. Diagnosen er tømmermænd af første grad, og behandlingen er en flydende smertestiller.

Blend en halv banan med iskold mælk, en teske instant kaffe, en teske kakaopulver og en teske sukker. Har du Kahlua? Brug det som erstatning for sukker. Banan indeholder serotonin, humørfremmende dope, der beviseligt reducerer selvynk. Har du et gran selvindsigt, vil det derfor være fornuftigt at smide en klase i fryseren aftenen før julefrokosten. Du ved jo godt, hvordan det ender.

Tømmermænd af anden grad

Er der tale om andengradstømmermænd, er blendet banan langtfra nok. Husk, din krop er dit tempel, og det er nu, der skal ofres på alteret.

Hvis problemet er akut, og udsigten til en tur i supermarkedet udløser koldsved og kuldegysninger, kan Bronx Burgerbar på Nørrebrogade anbefales. Her serveres burgere og ikke så meget andet – og de giver ti procents studierabat. Tjili Pop i Rantzausgade har anstændige nachos med dip i alle afskygninger til 55 kroner, men drop kyllingen. Der er ingen grund til at være overmodig.

Er du ambitiøs, eller har du en hjælpende hånd inden for rækkevidde, kan tilsvarende healing tilberedes hjemme. Opskriftens succes forudsætter, at du ikke har dulmet din trang til gris med gårsdagens dynger af frikadeller, leverpostej og flæskesteg.

Butternut squash, eller andet græskar, skæres i centimetertykke skiver på en led, så stykkerne bliver så store som muligt. Vend stykkerne i olie, salt, peber og spidskommen, og bag dem i et ovnfast fad en halv time ved 180 grader varmluft. Det er samtidig et godt tidspunkt at smide en portion kartoffelbåde i ovnen.

Tilbered coleslaw af lige dele revet gulerod og finthakket spidskål, som vendes i en dressing af olivenolie, yoghurt, sennep og ketchup.

Bøffen røres af hakket svin og kalv, timian, revet løg og hvidløg, muskatnød, spidskommen, røget paprika, salt og peber. Form farsen til hakkebøffer – steg dem gerne på en grillpande for autentisk grillbar-æstetisk skorpe.

Burgerbollen smøres med ketchup og toppes med græskar, svin og coleslaw. Lad dine cravings diktere: bacon kan sagtens tilføjes. Server med kartofler og ketchup. Og husk cola on the side.

Livgivende førstehjælp

Tømmermænd af den allerværste skuffe kan ikke kureres med fast føde. Madklummen anbefaler at montere et drop med indisk lime soda i venstre arm og blive i sengen. Efter ti timers komalignende søvn og to liter intravenøs læskedrik er sandsynligheden for, at du vil være i stand til at stå oprejst, væsentligt øget. Formentlig vil du endda have mod på at bevæge dig ud i køkkenet og tilberede dagens eneste – og derfor vigtigste – måltid: tømmermandsdesserten.

Glem alt om essentielle aminosyrer og omega-tre. Nu handler det om kulhydrater, vitaminer og mælkekultur, din indre rutsjebanes nødbremse. Værsgo – arme riddere med lilla softice galoperer ind fra højre. Blend frosne bær, ymer og sukker eller akaciehonning. Pisk æg og mælk og vend brødskiverne i blandingen. Dyp derefter brødet i kardemomme rørt med sukker og steg det sprødt i smør på panden.

Med denne kur skulle betegnelsen ‘genopstandelse’ gerne give mening. Det er lige til at blive religiøs af.

Glædelig jul!

Opskrifterne

Billeder af maden kan ses her.

Bananshake
1/2 banan (helst frossen)
3 dl iskold mælk
1 tsk instant-kaffe
1 tsk kakao
1 tsk sukker eller Kahlua efter behov

Svinsk burger med græskar og coleslaw
(4 stk)

4 burgerboller
Græskar (fx butternut squash)
Ketchup
Kartofler i både

Bøffer:
400 g hakket svin og kalv
En kvist timian
1 revet fed hvidløg
1 revet løg
1 tsk muskatnød
1 tsk spidskommen
1 tsk røget paprika
Salt og peber

Coleslaw:
1/4 spidskål
3-4 gulerødder
1 spsk olivenolie
3 store spsk yoghurt naturel
1 tsk sennep
1 tsk ketchup

Indisk lime soda
1 glas mineralvand
Saft af en citron eller lime
1 knivspids salt
1 tsk sukker

Arme riddere med softice
1-2 skiver brød
1 æg
3 spsk mælk
1 tsk kardemomme
1-2 tsk sukker
Smør

Softice:
1 1/2 dl yoghurt naturel
125 g frosne bær
1 spsk sukker eller
akaciehonning

sofie.hansen@adm.ku.dk

Seneste