Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Top 10: Her afviser KU flest

EN KOLD SKULDER – Fordelt efter uddannelser hvor sidder der så relativt flest og er kede af at have fået et afslag fra Københavns Universitet? Tallet er uafhængigt af optagelseskvotienter, men er med til at give et billede af, hvilke uddannelser der er størst pres på at komme ind på.

Fordelt efter de mange, forskellige uddannelser på Københavns Universitet (KU), hvor sidder der så relativt flest og er skuffede over et afslag i 2015? Hvor er nøglehullet mindst?

Uniavisen.dk har regnet på tallene og fundet frem til en ‘nøglehulskvotient’, som er forholdet mellem det totale antal optagne i 2015 på en uddannelse og det totale antal ansøgninger på uddannelsen.

Det giver følgende top 10-liste, hvor uddannelserne med den mindste nøglehulskvotient er de, der har skuffet relativt flest:

1. Retorik (Hum). Nøglehulskvotient på 0,08 med 42 optagne ud af 527 ansøgninger.
2. Samfundsfag (Samf). Nøglehulskvotient på 0,11 med 44 optagne ud af 405 ansøgninger.
3. Psykologi (Samf). Nøglehulskvotient på 0,14 med 231 optagne ud af 1638.
4. Øst- og sydøsteuropastudier (Hum). Nøglehulskvotient på 0,15 med 2 optagne ud af 13 ansøgninger.
5. Antropologi (Samf). Nøglehulskvotient på 0,15 med 105 optagne ud af 681 ansøgninger.
6. Film og medievidenskab (Hum). Nøglehulskvotient på 0,16 med 99 optagne ud af 619 ansøgninger.
7. Odontologi (tandlæge på Sund). Nøglehulskvotient på 0,16 med 99 optagne ud af 615 ansøgninger.
8. Europæisk etnologi (Hum). Nøglehulskvotient på 0,19 med 66 optagne ud af 353 ansøgninger.
9. Asienstudier (også kaldet tibetologi, på Hum). Nøglehulskvotient på 3 optagne ud af 16 ansøgninger.
10. Tandplejer (professionsbachelor på Sund). Nøglehulskvotient på 0,19 med 75 optagne ud af 398 ansøgninger.

Nummer 4 og 9 på listen optager kun ganske få studerende, og tallene er måske ikke så repræsentative. Derfor medtager vi også nummer 11 og 12 på listen for at få lidt mere ‘signifikans’ ind i vores top 10.

11. Molekylær biomedicin (Sund). Nøglehulskvotient på 0,19 med 58 optagne ud af 303 ansøgninger.
12. Sociologi (Samf). Nøglehulskvotient på 0,19 med 135 optagne ud af 702 ansøgninger.

Stormløbet på Retorik

Retorik topper listen over de studier, der har måttet afvise relativt flest. Det vækker blandede følelser hos institutleder for Medier, Erkendelse og Formidling, Maja Horst.

»Vi er naturligvis glade for, at der er så mange, der gerne vil studere retorik, men også kede af, at det betyder, at mange ansøgere bliver skuffede, fordi de ikke kan komme ind,« siger hun.

Den store søgning til Retorik hænger sammen med, at studiet sidste år fordoblede antallet af studerende. Det gav en ganske lav optagelseskvotient, hvilket i år har medvirket til, at ansøgertallet er eksploderet fra 200 til over 500. På grund af dimensioneringen har Retorik dog været nødt til at halvere antallet af studerende i år.

»Vi er ærgerlige over, at det har været nødvendigt. Vi havde sat optaget op, da retorik som enkeltuddannelse har en meget lav arbejdsløshed – cirka 2-3 procent. Vi ville derfor gerne producere flere af de kandidater, som arbejdsmarkedet efterspørger. Retorik er imidlertid blevet sat i gruppe med en masse andre kommunikationsuddannelser, som har højere arbejdsløshed, og derfor er også den blevet beskåret. Det er naturligvis ærgerligt, da arbejdsmarkedet jo i høj grad efterspørger vores kandidater,« siger Maja Horst.

Færrest tudekis til Teologi-ansøgere

Hvad angår KU’s seks fakulteter, sidder relativt flest og græder over et afslag fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet med en nøglehulskvotient på 0,25, mens Teologi klart er det fakultet, hvor færrest har brug for en tudekiks med en nøglehulskvotient på 0,60.

I øvrigt har Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet en nøglehulskvotient på 0,26. Det Humanistiske Fakultet 0,28. Det Juridiske fakultet 0,36 og Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet 0,37.

anfj@adm.ku.dk

Seneste