Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Top 21: #12 Jens Elo Rytter

KU'S MEST OMTALTE - Som ekspert i forfatningsret bliver han ofte kontaktet af medierne i spørgsmål om efterretningstjenesternes arbejde og beslutningen om at gå i krig i Irak.

Hvorfor (din vurdering) bliver du spurgt, om du vil udtale dig til medierne?

Det er en kombination af tre årsager – 1) jeg har et forskningsfelt – statsret og menneskerettigheder – som ofte er aktuelt for pressen, og ikke mindre vigtigt, 2) jeg udtaler mig gerne inden for mit felt, hvis jeg har noget relevant at bidrage med (en del kolleger takker nærmest pr. automatik nej til medierne), samt 3) jeg bestræber mig på at formidle min viden i et klart of letforståeligt sprog (gør man ikke det, finder medierne med tiden andre at spørge).

Hvorfor vælger du at stille op, når du stiller op?

Primært fordi jeg synes, at jeg har en pligt til at bidrage med min ekspertviden til samfundsdebatten. Samfundet har betalt for, at jeg har kunnet opbygge en ekspertviden, derfor må jeg også stille op, når samfundet (via medierne) har behov for at trække på denne viden. Jeg behandler ikke nogen medier anderledes en andre, men stiller gerne op i både højre- og venstreorienterede medier, og i dem i midten.

Hvad kan afholde dig fra at stille op?

Jeg vil kun udtale mig inden for min ekspertise, bredt forstået. Jeg afholder mig fra at stille op, hvis jeg ikke anser mig for ekspert på det pågældende område og henviser da i stedet til andre om muligt. 2) Jeg vil normalt kun udtale mig til seriøse journalister, som selv har sat sig noget ind i emnet. Jeg gider ikke de typer, der bare skal have fyldt sendetiden op og spørger: “Hvad mener du om det forslag?” eller “Hvor ulovligt er det?”

Seneste