Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Top 21: #7: Peter C. Gøtzsche

KUs MEST OMTALTE - Peter C. Gøtzsche, professor i medicin. Omtaler: 636.

Gøtzsche leder The Nordic Cochrane Centre, en uafhængig vagthundsinstitution med fokus på sundhedssektoren. Han er tillige forfatter til en aktuel bog, der hudfletter medicinalindustrien og en flittig debattør af kontroversielle emner, som kræftscreening af kvinder og brug af medicin i pykiatrien.

Hvorfor (din vurdering) bliver du spurgt, om du vil udtale dig til medierne?

»Det er svært at finde nogen i sundhedsvæsenet, som er uvildige, derfor kommer de ofte til mig. Journalisterne ved, at jeg har styr på evidensen og ikke udtaler mig om noget, jeg ikke har forstand på. Jeg kalder en spade for en spade og udtrykker mig kort og klart uden omsvøb på en måde, folk forstår.«

Hvorfor vælger du at stille op, når du stiller op?

»Som sundhedsvidenskabelig forsker er det min pligt at formidle forskningsresultater, og jeg synes også selv, at man skal dele ud af sin viden til offentligheden, så borgerne bliver bedre klædt på, når de bliver tilbudt alskens medicin og andre interventioner, fx screening, hvor de ofte ikke bliver informeret ærligt om den begrænsede effekt og om skadevirkningerne.«

Hvad kan afholde dig fra at stille op?

»I yderst sjældne tilfælde er jeg blevet misbrugt af en journalist, som i den grad havde sin egen agenda, at det var lige meget hvad jeg sagde, idet det blev fordrejet. Jeg har talt med mange hundrede journalister over hele verden gennem mere end 20 år, og jeg kan kun nævne to personer, som jeg ikke vil tale med; de er begge danskere.«

»Og så stiller jeg ikke op, hvis jeg ikke ved nok om emnet, eller hvis emnet har en sådan karakter, at ekspertviden ikke er nødvendig, men at alle kan have en kvalificeret mening.«

uni-avis@adm.ku.dk

Seneste