Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Topforsker er på konstant pengejagt

Arbejdsvilkår — Janine Terra Erler har succes som cancerforsker, men succesen har konsekvenser. I dag er hun mere leder, fundraiser og koordinator.

»Det kommer an på, hvordan du definerer det, men jeg bruger maksimalt 25 procent af arbejdstiden på opgaver, som kan kaldes forskning, og halvdelen på administrative pligter.«

Sådan siger Janine Terra Erler, der er forskningsleder på Biotech Research and Innovation Centre (BRIC) på Københavns Universitet.

Hvis jeg ikke skulle søge om penge hele tiden, ville jeg have mere tid til at forske. Alt kommer til at handle om at skaffe penge. Det er et spil, hvor du ikke ved, om du vinder eller taber, så det hele er meget uforudsigeligt.

Hendes gruppe forsker blandt andet i en særlig type celler, fibroblaster, der spreder kræften i kroppen, når de er aktive. Hvis forskerne kan slukke for cellerne, kan de forhindre spredningen og måske kurere ellers uhelbredelig kræft.

Der er i øjeblikket 17 forskere i hendes gruppe, de fleste er postdoc’er.

»Når jeg ser på min opgaveliste, bruger jeg mest tid på administration og på at skrive fondsansøgninger. Det er blevet det primære, men min rolle er også at lede, at sammensætte et godt hold, at sikre at projekterne skrider frem. Jeg må skaffe penge, så jeg kan beholde mine ansatte i laboratoriet og sikre fortsættelsen af forskningsprojekterne. Det er postdoc’erne og ph.d.-erne, der udfører eksperimenterne,« siger Janine Terra Erler, der dog stadig ser sig selv som forsker.

»Det er stadig mig, som får mange af ideerne. Vi tænker meget sammen i min gruppe, så ja, jeg er forsker, men mit job kræver, at jeg er leder,« siger hun.

Jagter konstant penge

Janine Terra Erler mener, at den manglende tid til forskning skyldes forskningsfinansieringssystemet, hvor en stigende del af pengene bliver fordelt i konkurrence mellem forskerne.

Hun har blandt andet fået en YDUN-bevilling på cirka 6,5 millioner kroner til kvindelige forskningstalenter fra Det Frie Forskningsråd, men hun bliver også støttet af Novo Nordisk Fonden, Kræftens Bekæmpelse, Innovationsfonden, Lundbeckfonden og European Research Council.

»Hvis jeg ikke skulle søge om penge hele tiden, ville jeg have mere tid til at forske. Alt kommer til at handle om at skaffe penge. Det er et spil, hvor du ikke ved, om du vinder eller taber, så det hele er meget uforudsigeligt,« siger hun.

Yngre forskere lever i frygt

Hun fortæller, at mange af de yngre forskere i hendes gruppe har en kontrakt på et år og lever i frygt for, om der er råd til at forlænge dem eller ej.

Dine ansattes liv og karriere er i dine hænder, for det er dig, der skal sikre deres arbejde.

Hun lægger derfor en plan for alle ansatte for, hvornår de skal begynde at søge om midler, og hun taler meget med dem for at begrænse deres usikkerhed.

»Dine ansattes liv og karriere er i dine hænder, for det er dig, der skal sikre deres arbejde. Mit job handler ikke kun om mig. Jeg vil ikke kalde det et pres, snarere en forpligtelse. Det er noget, som jeg tænker på konstant og tager meget seriøst,« siger Janine Terra Erler.

Hun understreger, at hun elsker sit job og ikke har fortrudt, at hun blev forskningsleder.

»Du bliver nødt til at lære at leve med, at det er sådan, og at det ikke skal stoppe dig i at gøre det som du elsker, nemlig at forske. »Hvis du selv vil være i laboratoriet, skal du ikke lade din forskningsgruppe vokse sig for stor,« siger hun.

Seneste