Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Kultur

Tre kæmpetalenter hædret med rejselegat

Københavns Universitet fejrede 90 året for Ingmar Bergmans fødsel med at uddele tre legater til stærke teater- og filmfolk

Ingmar Bergman modtog Sonningprisen på Københavns Universitet i 1989. Han kvitterede for modtagelsen ved at returnere den til Københavns Universitet som grundlag for et rejselegat til støtte for danske teater- og filmfolk. Legatkomiteen valgte i år at tildele legatet på 50.000 kr. til teaterinstruktør Katrine Wiedemann, filminstruktør Martin de Thurah og filminstruktør Simon Staho. Uddelingen fandt sted i Festsalen den 4. november.

Hun vender op og ned på teatrets verden

Valget at Katrine Widemann begrundes med at teatrets verden er et massivt mandsdomineret univers. Og så dukker Katrine Wiedemann op – med former på kroppen og hunkønnet brændende i sine øjne. Sikke en kraft, og sikke et talent. Et væsen som vender op og ned på teatrets verden, ikke mindst i sin aktuelle opsætning af August Strindbergs Et Drømmespil. Al styrke til den kvindelige verden som behøver Katrine Wiedemann. Derfor skal hun have rejselegatet i Ingmar Bergmans navn – Ingmar Bergman, som af al sin kraft elskede det kvindelige.

Dristig skaber af billedstærke og flertydige fabler

Skønt Martin de Thurah foreløbig ’kun’ har instrueret de to novellefilm Ung mand falder og Vi der blev tilbage kan ingen være i tvivl om at Martin de Thurah er en både dristig, original og visionær filmskaber – måske det største nye talent i dansk film siden Lars von Trier, lød priskomiteens vurdering. Hans film er flertydige fabler og kolossalt billedstærke, og i udlandet kan man også få øje på hans kvaliteter idet de to film er blevet præsenteret på de førende festivaler i henholdsvis Cannes og Venedig. Man ser i ekstrem spænding frem til hans første spillefilm.

Virtuos formalisme og grum, rystende filmkunst

Simon Staho er et af dansk films store unge talenter der dog hovedsagelig har lavet film i Sverige. I Bang Bang Orangutang, Dag og Nat, den danske Daisy Diamond og senest Himlens hjerte skærer han med virtuos formalisme ind til benet i skildringen af mennesket i al dets hjælpeløshed og ubodelige ensomhed. Det er grum og rystende filmkunst – åndsbeslægtet med Ingmar Bergmans, lyder begrundelsen fra legatkomiteen.

gbg@adm.ku.dk

Seneste