Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Tusind nye læsepladser på vej

Prorektor Lykke Friis og Studenterrådet har i fællesskab fået afsat 6,5 millioner kroner til at forbedre studiemiljøet. De skal bruges til flere studiepladser kombineret med minimumsstandarder for hvad fakulteter og institutter kan tillade sig at byde de studerende

Det halter gevaldigt med studiemiljøet på Københavns Universitet (KU), så det var ingen tilfældighed at fangekælderen dannede ramme om et debatmøde om problemerne den 5. februar.
Det var nemlig her rektor indtil 1712 kunne indespærre formastelige studerende på vand og brød i op til flere uger.

Så slemt står det ikke til med de studerendes forhold i dag, men der var bred enighed om at det ikke er den rene svir at læse på KU, og at det er på høje tid at gøre noget ved situationen. Der mangler nemlig mange steder helt basale ting som læsepladser, adgang til bibliotek om aftenen og internetadgang.
»Studiemiljø er hermed ophævet til en mærkesag. Vi er klar over at de studerende finder et andet sted at læse hvis vi ikke får forholdene forbedret,« sagde prorektor Lykke Friis.

Stort fremskridt
Hun kunne konkret præsentere de cirka 25 fremmødte studerende med ondt i studiemiljøet for en pose med 6,5 millioner kroner i år til at forbedre deres forhold. Pengene skal gå til at oprette 1.000 nye læsepladser, trådløst internet, forlængede åbningstider. Og så skal der indføres minimumsstandarder for studiemiljøet.

David Salomonsen, formand for Studenterrådet, er tilfreds med at der langt om længe sker forbedringer, men han mener at det langt fra er nok.
»Vi er stolte over at det er kommet med på budgettet. Det er et stort fremskridt at der nu kommer krav til de helt basale forhold,« sagde han.
Studenterrådsformanden hæftede sig dog ved at forslaget til nye minimumsstandarder ikke indeholder krav til antallet af læsepladser.

Optælling i gang
Det er der ifølge forhenværende prodekan på Det Humanistiske Fakultet og nu kommitteret for rektor Thorkil Damsgaard Olsen en god forklaring på.
Der er simpelthen ingen på universitetet der ved hvor mange læsepladser der er og dermed heller ikke hvad en udbygning til et acceptabelt niveau vil koste. Det skal der nu styr på, så han har fået til opgave at undersøge sagen.
På den forhenværende Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (KVL) er der en læseplads per fem studerende, men på KU står det tal hen i det uvisse.
»Problemet er at en læseplads ikke bare er en læseplads. Det spænder over alt fra en mølædt sofa til et ergonomisk skrivebord med trådløst netværk. Mit bedste bud er at der højst er 3.000 og godt 400 på Københavns Universitetsbibliotek, så 1.000 nye pladser er en væsentligt forøgelse,« siger Thorkil Damsgaard Olsen.
Til sammenligning er der cirka 33.000 fuldtidsstuderende og cirka 2.500 deltidsstuderende på KU. Thorkil Damsgaard Olsen forventer at kunne komme med et mere kvalificeret bud cirka den 15. marts.

Seneste