Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Campus

Tusmørkejul - afsnit 6

MØRK KALENDER - Niels Bohr Instituttet ligger dør om dør med frimurernes loge. Begge bygninger beskæftiger sig med store og tunge mysterier

Men vores sympati er med Bohr-folkene, oh yes: Frimurerne kan beholde deres vinduesløse træhus-hemmelighedskræmmeri, deres latterlige kjolesæt og deres trætte overskæg over suppeskålene.

Eller, okay, det var dårlig stil at beskylde frimurerne for at have trætte overskæg. Det kan vi ikke vide noget om. Man skal have styr på sin empiri.

Pointen er, at det er fysikerne, der har greb om det virkelig hemmelige. For et par år siden teleporterede en forskergruppe fra et af instituttets centre, QUANTOP, informationer over en distance på omtrent en meter. Det er sejt.

Udnyttede kvanter

De udnyttede, at kvanter er indbyrdes forbundne, og med lidt tilsatte lysstråler og optik banede de vej for en hel ny type computere, der får nutidens computere til at ligne … gamle dages computere.

Jep. De teleporterede noget. Vi kan ikke forklare det bedre her, for vi kan ikke forstå det bedre, end vi lige skrev.

Og så kan man jo blive sværmerisk og forestille sig noget, der klinger lidt i retning af det, man tror man delvis har forstået, at de roder med på Niels Bohr Instituttet. Det er en god impuls at sværme!

De ubegavedes uvurderlige bidrag

Sandheden er, at det som regel først er når u- eller normalt begavede mennesker giver sig til at tænke videre på det, rigtig dygtige mennesker har tænkt, at det virkelig interessante sker.

Så får vi science-fiction og virtual reality porno og Bake Easy-spray og taktiske atomvåben og religiøst baserede politiske revolutioner og mulighed for at downloade ringetoner og oppustelige svømmebassinsplastikkrokodiller og mikrobryggerier og homøopati og Umberto Eco og alt det andet, der holder resten af os på tæerne, intellektuelt, og forlener tilværelsen med et skær af noget underfuldt og mystisk, der rækker ud over os selv.

Og vi fejrer mysterierne, fuldkommen frimureragtigt.

Ku også være rart med lidt suppe i det kolde vejr.

chz@adm.ku.dk

Seneste