Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Videnskab

Tyske forskere afslører VM-resultat

SPOILER – I Tyskland mestrer man spådommens kunst. I 2010 forudså blæksprutteoraklet Paul det spanske landsholds VM-sejr. I år har et hold tyske forskere udviklet en computersimulator, der kan afsløre verdensmesterskabet resultat, allerede inden turneringen skydes i gang 12. juni.

Simulatoren udregner kampenes udfald ved at sammenligne de deltagende hold på fire parametre: markedsværdi, kulturel og sproglig homogenitet, flow af købte og solgte spillere og indbyrdes fordeling af fodboldtalent.

Tænk bilkort i en digitaliseret udgave.

Fodboldsimulatoren er udviklet af forskere ved Freie Universität i Berlin og andre tyske universiteter.

Markedsværdi afspejler succes

Af de fire parametre vægtes markedsværdi højest, fordi fodboldspillere, ifølge de fire forskere, i dag prissættes så nøje efter performance, at værdien direkte afspejler deres succes på banen.

»Professionelle fodboldspillere er gennem de sidste årtier i højere grad blevet gjort til globaliserede handelsvarer. Spillerne granskes konstant, og deres værdi er på et hvert givent tidspunkt estimeret på baggrund af performance,« siger forsker Jürgen Gerhards til Freie Universitäts avis, Campus Leben.

Er to hold nogenlunde lige stærke, kan FIFA- og Elo-rankings baseret på historiske data medvirke til at afgøre udfaldet. Simulatoren kan desuden tage højde for hjemmebanefordel og held, der medregnes via en tilfældighedsvariabel for at gøre resultaterne så virkelighedstro som muligt.

Og vinderen er …

Ud fra simulatorens beregninger er de fire favorithold – knap så overraskende – Brasilien, Argentina, Tyskland og Spanien.

De er samlingens trumfkort: guldbestrøede hold med en jævnt fordelt talentmasse. Holdets rutiner er ikke unødigt forstyrret af spillerhandel, og spillerne taler hovedsageligt samme sprog.

De fire hold er sat til at møde hinanden sent i turneringen, og tror man på simulatorens beregninger, ser det altså ud til at blive et spændende verdensmesterskab, mener Jürgen Gerhards.

»Vi regner med at finalen bliver mellem Spanien og Tyskland,« siger han.

Med en markedsværdi på 631 millioner euro bliver Spanien formentlig vinderen.

LÆS OGSÅ: University Posts version af denne historie for yderligere fakta om den tyske VM-simulator.

sofie.hansen@adm.ku.dk

Seneste