Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Tommy Ahlers er den minister der har flest mulige interessekonflikter

Økonomi — Regeringen har offentliggjort ministerenes økonomiske interesser, og forsknings- og undervisningsministeren har - som den suverænt rigeste minister - et væld af direkte og indirekte ejerskaber af alt fra urfirmaer, vaskevirksomheder og fødevareproducenter.

Man fornærmer forhåbentligt ikke nogen ved at konstatere, at Uddannelses- og Forskningsministeriet ikke er det ressortområde, der har den højeste status i den interne ministerielle hakkeorden.

Til gengæld kan ministeriets embedsmænd nu prale med, at deres chef – ministeren Tommy Ahlers (V) er den suverænt mest velhavende af de 22 ministre i Løkke-regeringen.

Det fremgår af den opdaterede liste med titlen »Ministrenes personlige økonomiske interesser mv.« som Statsministeriet netop har offentliggjort efter Lars Løkke Rasmussen har skiftet ud i sin regering.

Solgte to virksomheder

Ministrene er forpligtet til at oplyse alle lønnede såvel som ulønnede stillinger, tillidsposter og lignende som de har beklædt de sidste 5 år, samt alle deres investeringer på mere end 50.000 kroner.

Dem har iværksætteren Tommy Ahlers, der blandt andet er kendt som dommer i tv-programmet ‘Løvens Hule’, nogle stykker af. Han har sin formue fra salget af virksomhederne Zyb og Podio for samlet over 600 mio. kr.

Det fremgår af oplysningsskemaet, som alle ministre skal udfylde senest en måned efter de er tiltrådt, at han ejer selskabet THE NEW BLACK, der har en egenkapital på 56,5 mio. kr. i 2016/2017 regnskabet. Det er hans personlige holdingselskab, hvorfra han styrer alle sine investeringer.

Selskabet har et væld af direkte og indirekte ejerskaber af alt fra urfirmaer, vaskevirksomheder og fødevareproducenter, fremgår det af oplysningsskemaet.

Vil undgå interessekonflikter

Efter Ahlers blev minister valgte han at fratræde sine bestyrelses- og direktørposter for at undgå interessekonflikter, men han har stadig penge investeret i selskaberne.

Tommy Ahlers var bestyrelsesformand for Lix Technologies, en onlineplatform for studerende, og Peakon, en platform til måling af medarbejderes engagement.

Han sad desuden i bestyrelsen for onlinevaskeriet Washa og freelanceplatformen Worksome og var registreret som direktør i

Firm One, The New Black, LH Fund III og Det Nye Sort.

»Virksomhederne, hvor jeg har aktive investeringer i, vil jeg gøre til passive ejerskaber. Og med de passive investeringer, jeg har, indsætter jeg en administrerende direktør, så der er total armslængde,« sagde han ved sin tiltræden til DR.

Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, udtalte i den forbindelse, at Ahlers havde handlet helt efter bogen, selvom det ikke er et krav, at ministre træder tilbage som ledere i private virksomheder.

Seneste