Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Udenlandske studerende vælter ind i afgiftsfri Norge

PRESSET - Norge, der angiveligt nu er det eneste land i Europa, der er studieafgiftsfrit, får op til 60 procent flere udenlandske studerende, og det presser universiteternes administrative systemer så hårdt, at det skal laves om, mener universiteterne. Videnskabsminister parat til at se på sagen.

En uformel undersøgelse lavet af det norske Universitets- og Høgskolerådet (UHR) viser, at mange videregående uddannelsesinstutioner i Norge har fået en voldsom stigning i antallet af ansøgninger fra udenlandske studerende.

I netavisen ‘Uniforum’ for Universitetet i Oslo (UiO) står der i en artikel, at en forklaring kan være, at Sverige indførte studieafgifter for alle studenter uden for EU sidste år, hvorefter den type af ansøgninger faldt med hele 95 procent. “Meget tyder på, at studenterne kommer til Norge i stedet for,” skriver Uniforum.

LÆS i Uniforum: “Urolig for strømmen av utenlandske søkere”

Universitetet i Oslo (UiO) har angiveligt oplevet en 60 procent stigning, mens Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har oplevet en 45 procent stigning. UHR mener nu, at det haster med at gøre noget ved problemet og har indkaldt til møde om sagen.

Norges videnskabsminister vil se på sagen

Generalsekretær Ola Stave i UHR siger, at »Vi er bekymret over udviklingen, og vi må skaffe os mere oversigt over den faktiske situation. Vi er kun i begyndelsen af dette arbejde.«

De mange ekstra udenlandske studerende belaster nemlig de norske universiteters administrative ressourcer, fordi det er meget tidskrævende at skulle bedømme ansøgningerne.

Den norske videnskabsminister Tora Aasland fra Sosialistisk Venstreparti (SV) har lovet at se på, hvad regeringen kan gøre for at afhjælpe universiteternes øgede administrative byrde. En mulighed er at oprette en central, national enhed, der skal tage sig af alle udenlandske studenters ansøgninger for at lette de videregående uddannelsesinstitutioners administrationsbyrde.

anfj@adm.ku.dk

Seneste