Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Udsigt til over to milliarder kroner til nye laboratorier

En ny analyse foretaget af Videnskabsministeriet viser at der er behov for massive investeringer på Københavns Universitet

Forskere og studerende på Københavns Universitet (KU) har i årevis klaget over elendige laboratorier med op til 50 år på bagen, men nu kan de se frem til bedre vilkår.

En ny tilstandsvurdering lavet af Videnskabsministeriet viser at der er behov for samlede investeringer på cirka 5,6 milliarder kroner, heraf 2,5 milliarder kroner på KU alene, for at bringe laboratorierne op på et tidssvarende niveau.

Ifølge Klaus Kofod-Hansen, planlægningschef i Universitets- og Bygningsstyrelsen (UBST), kan renoveringen komme i gang hurtigt, men det vil tage op til ti år at komme igennem samtlige cirka 450.000 kvadratmeter laboratorier.

Investeringsplanerne er præsenteret for Folketingets Videnskabsudvalg hvor der var bred velvilje til at afsætte de nødvendige midler, så den første del af pengene vil sandsynligvis blive afsat på næste års finanslov.

Gammelt ønske
KU har længe ønsket at få gjort noget ved problemet. Blandt andet var Folketingets videnskabsudvalg inviteret på rundvisning på Nørre Campus den 29. september sidste år så medlemmerne ved selvsyn kunne se de elendige forhold.

Baggrunden var at en intern undersøgelse på KU har vist at bygningerne på blandt andet H.C. Ørsted Instituttet er uegnede til at drive moderne forskning i. En stor del af laboratorierne er i så dårlig stand at en total renovering er påkrævet, og det vil være billigere at bygge nyt.

KU ønsker opført et helt nyt højhus, Panumtårnet, til Biomedicin og en ny Niels Bohr Science Park til de fysiske, kemiske og matematiske fag.

Udvalgsformanden Marianne Jelved fra Radikale Venstre, Jonas Dahl, Socialistisk Folkeparti og Kirsten Brosbøl, ordfører for Socialdemokraterne, erklærede sig alle efter rundvisningen villige til at arbejde for at få afsat de nødvendige midler.

Drøftelser på vej
Planlægningschef Klaus Kofod-Hansen fra UBST vil nu drøfte det videre forløb med ledelsen på KU. Han er enig med KU i at den mest hensigtsmæssige fremgangsmåde er at starte med at bygge nyt for at skabe plads til at renovere de eksisterende faciliteter.

KU’s direktør Jørgen Honoré mener at laboratorieanalysen er et meget positivt initiativ fra styrelsens side.

»Vi glæder os til samarbejdet om den videre proces og til at se de nye laboratorier stå klar til studerende og forskere. Nye laboratorier vil hjælpe på både rekrutteringen af studerende og forskere nationalt og internationalt,« siger han.

Videnskabsminister Helge Sander er også klar til at investere for at sikre forsknings- og uddannelseskvaliteten.

»Der er renoveringsprojekter som umiddelbart kan sættes i gang. Vi kan på kort sigt komme langt, også med en mindre investeringsramme, men der er behov for relativt hurtigt at lave en sammenhængende, mere langsigtet investeringsplan,« skriver han i en pressemeddelelse.

clba@adm.ku.dk

Seneste