Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Umuligt at snyde med dna, Amagermand

OVERBLIK TORSDAG - Eske Willerslev: Umuligt at snyde med dna - Politi og kommission undersøger Helle samtidig - Uldent samarbejde mellem politi og kommission - Skattesagens tre dobbeltskurke - Kriminolog: Dårlige fængselsforhold kan avle ny kriminalitet

Eske Willerslev: Umuligt at snyde med dna

Amagermanden, Marcel Lychau Hansen, skal i fængsel på livstid efter at være kendt skyldig i to mord og en række voldtægter. I ugens løb er endnu en sag dukket op: Det forlyder, at Marcel Lychau Hansen har forsøgt at smugle sin sæd ud af fængslet for via en mellemmand at plante den på et nyt offer for at så tvivl om dna-testens gyldighed. Umuligt plot, siger KU-professor Eske Willerslev, som leder Center for Geogenetik. Selv om Amagermandens plan godt kunne have fungeret i praksis, var den alligevel dømt til at mislykkes. Sandsynligheden for, at to mennesker deler dna-profil er lig nul. Gudskelov.
Jyllands-Posten, side 9, torsdag 22. december 2011

Politi og kommission undersøger Helle samtidig

I går præsenterede justitsminister Morten Bødskov (S) rammerne for den undersøgelseskommission, der skal vende hver sten i sagen om statsminister Helle Thorning-Schmidts personlige skatteforhold, og som forhåbentlig kan afsløre, hvem der lækkede fortrolige oplysninger til pressen. Kommissionen får frie arbejdsvilkår til at indkalde vidner og to år til at undersøge sagen. Det er en passende tidsramme, vurderer Tim Knudsen, KU-professor i offentlig forvaltning. Juraprofessor Eva Smith, KU, undrer sig over, at politi- og kommissionsundersøgelse foregår samtidig.
Jyllands-Posten, side 4, torsdag 22. december 2011

Uldent samarbejde mellem politi og kommission

Også Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved KU peger på samarbejdet mellem kommission og politi som ”det mest uldne punkt” i udkastet til kommissoriet for udredningen, blandt andet fordi kommissionen ikke skal tage stilling til eventuelt strafferetligt ansvar. Derudover mener Michael Gøtze, at udkastet er fornuftigt, ligesom han vurderer tidsrammen på to år til at være realistisk.
Politiken, side 6, torsdag 22. december 2011

Skattesagens tre dobbeltskurke

Skattesagens tre centrale personer er mistænkt for at være dobbeltskurke. Tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V), hans særlige rådgiver Peter Arnfeldt og Skatteministeriets departementschef, Peter Loft, mistænkes nu ikke kun for at forsøge at påvirke Helle Thorning-Schmidts skatteafgørelse, men også for at stå bag lækagen af hendes fortrolige skatteoplysninger. Politidirektør Johan Reimann siger at efterforskningen viser en sammenhæng mellem skattesagens forløb og videregivelsen af de fortrolige oplysninger. Politiet må have “rimeligt faste beviser,” når efterforskerne går ud med den melding, melder juraprofessor Eva Smith, KU. Jyllands-Posten, side 1, torsdag 22. december 2011

Kriminolog: Dårlige fængselsforhold kan avle ny kriminalitet

Danskerne aner ikke, hvordan det står til i fænglserne. Alligevel har vi en mening om det. 39 procent mener ikke, at de indsatte skal have bedre forhold, viser en undersøgelse, Megafon har lavet for Politiken. Den negative holdning er et udtryk for manglende viden, siger kriminolog Linda Kjær Minke, KU. Hvis fængselsforholdene forbedres, øges sandsynligheden for, at de straffede holder sig på den rigtige side af loven, når de bliver løsladt, understreger hun. John Hatting, formand for Kriminalforsorgsforeningen, mener ikke, at meningsmålingen kan bruges til ret meget: Megafon stiller ledende spørgsmål og spørger til ting, som kun få har forudsætninger for at svare på, siger også han.
DR P1 Radioavisen kl. 9.00, onsdag 21. december 2011

Seneste