Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Politik

Undersøgelse af Penkowas forskning trækker ud

PENKOWA-SAGEN - Prorektor Thomas Bjørnholm vurderer, at granskningen af Milena Penkowas forskning vil tage fire måneder og sikkert længere. Det internationale ekspertpanel forventes at kunne gå i gang med arbejdet om cirka fjorten dage.

Svindlede Milena Penkowa med sin forskning, eller er hjerneforskeren i virkeligheden uskyldig i de mange anklager om videnskabelig uredelighed?

Offentligheden må vente tålmodigt på at få svar på spørgsmålet, da der vil tage mindst fire måneder og sandsynligvis længere at kulegrave hjerneforskerens resultater.

Det oplyste prorektor Thomas Bjørnholm på et møde i bestyrelsen for Københavns Universitet (KU) den 28. april.

Har ikke tilstået

Han bygger sin vurdering på lignende sager fra Norge og USA, men her var der tale om rene tilståelsessager, hvor den involverede forsker valgte at samarbejde.

Penkowa vil ifølge Thomas Bjørnholm få tilbud om at medvirke, og det håber KU-ledelsen, at hun vil tage imod.

Ellers vil det logisk set blive mere tidskrævende at gennemgå de mange forsøgsdata.

Arbejdet starter om to uger

Det er en international ekspertgruppe bestående af seks forskere, der skal kulegrave de 100 forskningsartikler, som Penkowa har publiceret.

De bliver tilknyttet et sekretariat bestående af blandt andet en svensk ekspert i sundhedsvidenskabelig forskning. Tidligere højesteretsdommer Torben Melchior og en jurist, der til daglig arbejder hos Ombudsmandsinstitutionen, rådgiver sammen med Kammeradvokaten KU om gennemførelsen af udredningen.

KU offentliggjorde allerede den 2. marts i år, at ekspertgruppen skulle nedsættes, men ifølge Thomas Bjørnholm, der har ansvar for den administrative proces om undersøgelsen, kan arbejdet endelig skydes i gang om cirka to uger.

Urealistisk krav

Det har trukket ud, da det først skulle afklares, hvad KU egentligt har hjemmel til at kræve af dokumentation i forbindelse med undersøgelsen.

Det er Det Frie Forskningsråd, der har udstukket retningslinjerne for den internationale kommission. Rådet anbefaler, at forskere, der har publiceret sammen med Penkowa, på anmodning fra panelet kan blive bedt om at indlevere alt fra prøvemateriale, elektronisk data og billeder af forsøg og forskningsresultater fra laboratorierne.

Ifølge Weekendavisen indebærer netop dette krav alvorlige juridiske problemstillinger for de forskere, der har baseret deres karriere på publikationer, der nu risikerer at blive trukket tilbage, hvis de ikke leverer den efterspurgte dokumentation.

Flere forskere karakteriserer kravene som helt urealistiske, da nogle forsøg er foretaget for 10-15 år siden, og det er absurd at forestille sig, at prøverne skulle være gemt så længe, skriver Weekendavisen.

clba@adm.ku.dk

Seneste