Uniavisen
Københavns Universitet
Uafhængig af ledelsen

Uddannelse

Unge fremlægger ny ungdomspolitik

UNGDOMSTOPMØDE - Initiativet Unge ta’r ansvar lancerede i weekenden den såkaldte ungdomspakke, som er et alternativ til regeringens finanslovsforslag.

Over 300 studerende, elever, lærlinge og unge i arbejde var samlet, da der blev afholdt ungdomstopmøde på Syddansk Universitet i weekenden.

Ifølge arrangørerne, Unge ta’r ansvar, fører politikerne en uansvarlig politik, der igen og igen betyder nedskæringer og forringelser på ungdoms- og uddannelsesområdet, seneste vildskud på stammen er regeringens finanslovsforslag for 2011.

Ungdomspakken, som blev lanceret på mødet, indeholder i alt 18 punkter, der byder på forbedringer på en lang række områder, fra praktikpladser til dagpenge og SU.

Studerende vil trække bøger fra i skat

Blandt andet foreslår Unge ta’r ansvar, at undervisningsmaterialer skal kunne trækkes fra i skat.

»Den nuværende SU er ikke nok til at dække omkostningerne under uddannelse. På Jura skal de studerende for eksempel bruge 5.000 kr. på bøger,« siger SU-talsperson for Unge ta’r ansvar Mikkel Zeuthen og fortsætter:

»Man kan sidestille et fuldtidsstudie med et fuldtidsjob, og derfor bør studerende kunne trække deres udgifter fra i skat ligesom folk, der er ansat i et firma.«

Forslaget bakkes op af uddannelsesordfører i Dansk Folkeparti Marlene Harpsøe.

»DF går til finanslovsforhandlingerne med netop dette forslag om fradrag på studiebøger,« siger hun til Urban i dag.

Mere økonomisk tryghed for studerende

Et bedre SU-system skal også være med til at skabe økonomisk tryghed for de studerende.

Studerende, der bliver hurtigt færdige med deres studie, skal kunne bruge det sidste års SU i stedet for at gå glip af det som i dag. Derfor skal studerende på kandidatuddannelser frit kunne råde over det sjette års SU.

Samtidig skal studerende, der løber tør for SU på grund af ufrivillige forsinkelser, have mulighed for at få ekstra SU-klip, udover de seks år, så de kan gøre deres studier færdige.

»Målet er, at vi skal have flest muligt i gennem en uddannelse. I det lange løb betaler det sig for samfundet at støtte de studerende i stedet for bare at smide folk på gaden,« siger SU-talsperson for Unge ta’r ansvar Mikkel Zeuthen.

En investering – ikke en omkostning

Ungdomspakken er støvsuget for nedskæringer, modsat regeringens finanslovsforslag. Så hvordan vil Unge ta’r ansvar finansiere deres idéer?

»Vi ser ikke ungdomspakken som en omkostning, men derimod en investering. En investering i uddannelse er en investering i Danmarks fremtid. Så jeg vil hellere vende det om og sige, at vi simpelthen ikke har råd til at lade være,« siger Mikkel Zeuthen.

Åbn ungdomspakken her og se hvad der er i den.

Seneste